Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vi väljer att satsa 83 miljoner på Dalarnas vård – i stället för att lägga pengarna på skattesänkningar

Annons

Runt om i Sverige är många oroliga för åt vilket håll sjukvården är på väg. Vi vet att svensk hälso- och sjukvård är bra på mycket, men vi vet också att det finns flera problem som måste lösas.

 Vi Socialdemokrater tar den oron på allvar. Vi vet också att vårdens kvalitet, tillgänglighet och patientsäkerhet i hög grad hänger ihop med personalen; att de är tillräckligt många, har rätt kompetens och har goda förutsättningar för att göra sitt jobb.

 Det är när vården inte lyckas med personalfrågorna som vi ser konsekvenserna i form av inställda operationer, stängda vårdplatser, vårdköer och svindyra notor för bemanningsföretag.

Därför gör vi historiskt stora satsningar på sjukvården: fem och en halv nya miljarder för 2018, ovanpå satsningar vi gjort tidigare under mandatperioden.

Två miljarder av de nya satsningarna är öronmärkta till en personalsatsning. Det är pengar som bland annat kan användas till bättre förutsättningar och villkor för personalen, mer kompetensutveckling och fler anställda.

 Sedan tidigare satsar vi varje år en särskild professionsmiljard, som bland annat går till studielön för sjuksköterskor som läser till specialister och bättre IT-verktyg för vårdens medarbetare.

De här två satsningarna kommer tillsammans nästa år preliminärt att ge Landstinget i Dalarna 83 miljoner kronor.

Men vi nöjer oss inte med det. Vi har tidigare under mandatperioden satsat på att bygga ut utbildningarna till sjuksköterska, specialistsjuksköterska och barnmorska. Nu bygger vi också ut utbildningen för läkare.

 Vi väljer att investera i sjukvården och i dem som jobbar i den. Det är så vi vill använda de överskott som har skapats genom tre år av ansvarsfull ekonomisk politik – inte till stora skattesänkningar.

Annika Strandhäll (S), socialminister

Elin Norén (S), landstingsråd i Landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons