Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vi socialdemokrater ansvarar för att se till att nazisterna verkligen döms för sina hatiska uttalanden

Artikel 23 av 23
1 maj 2017
Visa alla artiklar

Att agera mot alla människors lika värde och rättigheter är i Sverige straffbart genom reglerna om hatbrott. Nazistiska föreningar och organisationer tangerar sådana brott i många av sina uttalanden. Så varför är det så sällan de döms?

Annons

Nazister är våldsbejakande. De misshandlar, uppmanar till våld och hotar om att avrätta människor. Under första maj i Falun var det nazisterna som var hotfulla och aggressiva, inte motdemonstranterna. Under nazisternas demonstration i Stockholm i ifjol bad rabbinen i synagogan mötesdeltagarna att ta av sig kipporna.

Under en fredlig manifestation för ensamkommande ungdomar i Stockholm för några veckor sedan attackerades deltagarna av unga nazister. Hur kan detta inte vara ett samhällsproblem?

I takt med att Sverigedemokraterna, detta parti med nazistiska rötter, normaliseras får andra högerextrema krafter krut av detta. Nazister sitter i kommunfullmäktige i Ludvika, besöker Rättviks marknad och skapar oroligheter. De får synas allt mer i offentliga utrymmen och får demonstrationstillstånd till den mest centrala platsen i Falun på första maj - att polismyndigheten gav dem detta är oförsvarbart.

Samtidigt lyder retoriken att man inte ska sluta upp i motdemonstrationer eftersom det ger nazisterna mer uppmärksamhet. För oss socialdemokrater är detta inte acceptabelt någonstans. Första maj är arbetarrörelsens dag och vi ska kämpa för att göra våra röster hörda på vår dag - inte gömma oss bakom en sten och vara rädda. Aldrig någonsin ska vi låta nazister tysta oss.

Drömscenariot hade varit om nazisterna fått marschera på tysta och tomma gator. Tyvärr ser verkligheten inte ut så. Det är naivt att tro att nazisterna får stå själva på våra gator. Hur mycket man än uppmanar till detta kommer medborgare bli upprörda över att historien upprepar sig. Man känner en skyldighet till att stå upp mot onda krafter som en gång dödade mer än sex miljoner judar, romer och politiskt oppositionella. Självklart blir man rädd, förtvivlad, arg.

Nazister är ett samhällsproblem. Ett problem vi måste lösa effektivt och med politiska åtgärder. Just därför är det extra anmärkningsvärt att Anna Kinberg Batra sträckt ut sin hand till Sverigedemokraterna för ett eventuellt framtida samarbete. Ett rasistiskt parti med nazistiska rötter - det känns skrämmande, otäckt.

Högerextremister och nazister är grupper som uttalar sig hatiskt om olika folkgrupper och i hög grad kommer undan med det. Det är vi socialdemokrater som har ansvaret för att inte låta det fortgå.

I FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna i den allmänna förklaringen av de mänskliga rättigheterna förklaras alla människors lika värde i artikel ett. Nazister är en grupp som tydligt och högljutt motsätter sig detta.

Att agera mot alla människors lika värde och rättigheter är i Sverige straffbart genom reglerna om hatbrott. Nazistiska föreningar och organisationer tangerar sådana brott i många av sina uttalanden. Men varför är det så sällan de döms?

Kampen gentemot högerextrema krafter måste vara tydlig och probleminriktad. Det är naivt att tro att nazisterna inte finns bara för att man väljer att ignorera problemet. Det är naivt att tro att tystnad kommer att minska våldet eller att högerextrema bruna krafter kommer sluta marschera på våra gator.

Det är också naivt att tro att det inte finns något att göra åt problemet, för det finns det. För varje motdemonstrant, för varje väljare som röstar på ett antifacistiskt parti och för varje person som står upp för människors lika värde så kommer vi ett steg närmare att visa att vi som inte håller med nazisterna är fler än de som håller med dem.

Berfin Altun, ordförande SSU Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
1 maj 2017
Annons