Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vi måste visa Kupolenbråkmakarna att de inte kan hota sig till en meningsfull fritid

Artikel 9 av 20
Ungdomsgängen på Kupolen
Visa alla artiklar

Den socialistiska idén har i sin senaste tappning öppnat för ett samhälle där det är fullt legitimt att uppträda med en kravlista i ena handen och en gatsten i den andra, skriver Carl-Oskar Bohlin (M)

Annons

LÄS ÄVEN DENNA REPLIK: Demonisera inte ungdomarna - att ha tråkigt är inte detsamma som att kasta gatsten

I en längre artikelserie granskar DT just nu de ökade problemen med ungdomsgäng som beter sig illa på köpcentret Kupolen i Borlänge. Oron och otryggheten bland butiksanställda på Kupolen ökar. Facket känner vanmakt inför sina medlemmars situation. Butikernas svinn ökar kraftigt.

I reportaget intervjuas en 19-årig som låter deklarera att ”Borlänge är typ sämsta stan, det finns inget att göra”. Men det är inte samhällets fel att ungdomar bråkar. Det är inte någon annan som borde ge bråkstakarna något för att de ska sluta bete sig som de gör, det som behövs är inte en fritidsgård till.

LÄS MER: Stölder och våldsbrott har ökat kraftigt på Kupolen "att begå brott kan vara ett sätt att stiga i hierarkin"

I måttet fritidsgårdar per captia står sig nämligen Borlänge väl i den internationella konkurrensen. Om det var här skon klämde hade Borlänge kommun redan varit lyckoriket på jorden. När det kommer till antalet krav ställda på understimulerade bråkstakar är dock läget ett annat.

Man kan aldrig skylla våldsverkande på samhället men jag befarar att många i dagens samhälle sedan länge har fått lära sig att det är en framgångsrik metod att göra just detta. Att som våldsverkare beskriva sig som ett offer.

Om vi andra köper den beskrivningen inställer sig snart frågan hur vi ska beskriva de människor som utsätts fördessa ungdomars hot och våld. Vad kallar vi butiksbiträdet som knappt vågar gå till jobbet på grund av gängens framfart?

LÄS MER: Ungdomsgäng härjar på Kupolen - skapar otrygghet och hotfull stämning för personalen

Den socialistiska idén om att problem alltid kan skyllas på samhället har i sin senaste tappning öppnat för ett samhälle där det är fullt legitimt att uppträda med en kravlista i ena handen och en gatsten i den andra.

I stället för att tillmötesgå bråkmakares kravlista om fler fritidsgårdar har jag en annan idé om vad som långsiktigt skulle vara bäst såväl för bråkmakarna som för de som i dag får leva med baksidan av deras beteende.

LÄS MER: Facket: "Galet att spara på säkerheten"

Borlänge kommun, såväl som alla andra kommuner borde ögonblickligen dra undan den plattform man tillhandahåller för planlöst dagdriveri och destruktivitet.

Det sker inte genom att bygga en fritidsgård till. Det sker genom att alla som inte har ett arbete att gå till tvingas delta 40 timmar per vecka i aktivitetsåtgärder för att kvalificera för försörjningsstöd.

Att hota, stjäla och bråka på heltid kvalar helt enkelt inte in som skäl för att erhålla försörjning av samhället i min bok. Det har av den styrande majoriteten kallats inhumant att förknippa försörjningsstödet med ett aktivitetskrav.

Den som delar denna uppfattning är svaret skyldig på varför rådande ordning av slapphänt kravlöshet som lämnar hot och våld i sitt kölvatten är en bättre väg att gå. Att ställa krav är att bry sig, även om man för stunden blir impopulär.

Carl-Oskar Bohlin, moderat riksdagsledarmot från Dalarna

Kupolenchefen om säkerheten – "tryggare hos oss än i centrum"

FÖRTYDLIGANDE: I denna debattartikel fanns det från början formuleringar som kunde få det att låta som att den anonyme 19-åring som intervjuades i DT:s Kupolengranskning hade ägnat sig åt våld eller andra kriminella gärningar. Så är emellertid inte fallet, utan 19-åringens uttalanden om att hen tycker att det är tråkigt i Borlänge sades bara som en förklaring till att hen i bland vistas i Kupolen - inte som en omständighet som skulle ursäkta brott. Och 19-åringen var alltså själv inte involverad i några brott eller våldsamheter. Artikeln har förtydligats sedan dess.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Ungdomsgängen på Kupolen
Annons