Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vi industriarbetare är värda en fritid

Industrin i Sverige går väldigt bra, och vi industriarbetare bidrar med hög kompetens och hårt arbete till vinsterna. När vi stämplar ut är vi väl värda att kunna ägna oss åt våra familjer och intressen.

Annons

Årets avtalsrörelse handlar inte enbart om kronor och procent. Arbetsgivarna inom industrin vill öka makten över vår arbetstid, och därmed även över vår fritid. Våra förhandlare har mötts av hårresande förslag från arbetsgivarorganisationerna.

Vissa vill kunna beordra mer än 50 timmar övertid under en och samma månad, något som skulle innebära extremt långa arbetsdagar. Vem ska hinna ta hand om hemmet då? Vem ska hämta och lämna barnen på förskolan?Andra har krävt att få förlägga vår sommarsemester i maj eller september.

Hur ska vi då kunna semestra med våra barn som har sommarlov juni till augusti? Dessutom vill de med kort varsel kunna lägga ordinarie arbetstid under helger, utan att behöva förhandla med facket och utan att betala extra, trots att arbetsveckorna periodvis blir mycket längre än 40 timmar.

Industrin i Sverige går väldigt bra, och vi industriarbetare bidrar med hög kompetens och hårt arbete till vinsterna. När vi stämplar ut är vi väl värda att kunna ägna oss åt våra familjer och intressen. Vi på ABB säger kraftfullt nej till dessa försök från arbetsgivarna att än mer ta makten över vår fritid.

Allan Jansson, IF Metalls klubbordförande på ABB, Ludvika.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons