Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Vi behöver varandra

/

Alla människor har behov av gemenskap med andra – att känna tillhörighet och betyda något för någon. Alla människor har behov av en identitet, en roll, att vara någon som behövs.

Annons

Dessvärre får inte alla dessa grundläggande behov tillgodosedda. I våra bostadsområden lever vi nära varandra, men ändå så långt ifrån. Vi ser varandra, hälsar kanske på grannen då och då, men utan att ha djupare kontakt med någon. I ett sådant samhälle växer främlingsrädsla, otrygghet och myter sig starka och förstärker vår egen ensamhet och isolering.

Vissa perioder på året, till exempel vid storhelger, är situationen svårare än annars. Då tror vi att andras gemenskap ökar och vår egen upplevelse av ensamhet blir starkare.

Lagom till storhelger, till exempel jul, bombarderas vi med kommersiella budskap där konsumtion och gemenskap likställs, eller till och med att stor köplust är en förutsättning för kärlek och gemenskap.

Äkta gemenskap bygger inte på konsumtion, den bygger på att vi behöver varandra för att känna oss hela. Det är egentligen väldigt lite som behövs för att bryta människors isolering och öka gemenskapen!

I Verdandi vill vi skapa trygghet för alla, både familjer och enskilda, barn, ungdomar och vuxna. Vi har ett alternativ till den kommersiella helgen. Den kallas Verdandis alternativa helg.

Den är inte en helg för de ensamma – utan en helg då vi väljer gemenskapen med andra. En gemenskap då medvetna grannar i bostadsområdet har modet att visa att man har behov av varandra. En handling som i vår moderna tid kan tyckas osvensk, men som har djupa rötter i Sverige liksom i jordens alla länder.

I Borlänge träffs vi i vår lokal på Allfarvägen på Bullermyren under julhelgen. Kom med du också – vi behöver varandra!

Annakari Berglund

Ordförande Verdandi Dalarna

Ulla-Karin Jansson

Ordförande Verdandi Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons