Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Varje år gasar vi ihjäl en miljon minkar - Sverige borde likt Norge införa förbud

Annons

Vad har Kroatien, Storbritannien, Nederländerna, Österrike och nu även Norge gemensamt? De är några av de länder som har förbjudit pälsdjursfarmning.

Den norska regeringen har nyss meddelat att de förbjuder pälsdjursfarmning och senast år 2025 ska de vara avvecklade. Beskedet är glädjande för alla djurvänner runt om i världen.

Under förra veckan kom ett förslag till en ny djurskyddslag där den svenska regeringen även vill att Jordbruksverket utreder minkars välbefinnande vid pälsdjursuppfödning. Detta efter att flera rapporter och utredningar pekat på problemen för minkar att utföra sina naturliga beteenden på minkfarmer.

Att hålla ensamlevande rovdjur tillsammans i minimala nätburar kommer alltid leda till bitskador, stress, frustration och djur som dör och vi måste ställa oss frågan om vi kan stå för att vi behandlar djur på det sättet i dagens samhälle.

Det finns i dagsläget omkring 70 minkfarmer i Sverige. Varje år gasas runt en miljon minkar ihjäl och flås för att bli päls åt oss människor. De minkar med bitskador, sjukdomar och stereotypa beteenden är omkring ett halvår gamla när de dödas, med undantag för avelsdjuren som hålls vid liv något längre.

Att dessa konsekvenser uppstår på så kort tid är inte något annat än ett kvitto på en industri som innebär djurplågeri. 

Det är dags för Sveriges politiker att ta minkarnas situation på allvar.

Minkarna behöver inte fler utredningar och om Norge, som har fyra gånger så många pälsdjursfarmer som vi, kan förbjuda pälsdjursfarmer så ska väl även Sverige lyckas med det. Tiden är inne att förbjuda minkfarmerna.

Daniel Rolke, Djurrättsalliansen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons