Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Varför vill ni lägga ner lärarutbildningar, L?

En nyckel för att vända resultaten i den svenska skolan är att fler studenter vill, kan och lyckas bli behöriga och kompetenta lärare. Då behövs lärarutbildningar i hela landet, inte bara i våra storstäder.

Annons

Liberalerna vill lägga ner ämneslärarutbildningar runt om i Sverige, bland annat på Högskolan Dalarna. Det skulle förvärra lärarbristen ytterligare.

Nya siffror visar att fler söker sig till en lärarutbildning och färre lärare än tidigare funderar på att byta jobb. Det är naturligtvis glädjande, samtidigt som vi ska komma ihåg att det är från en usel utgångspunkt som förbättringen har skett. Den borgerliga regeringen lämnade efter sig försämrade kunskapsresultat, ökande klyftor i skolan och stor lärarbrist.

Regeringen har arbetat från dag ett med att se till att fler vill bli lärare, att fler kan bli lärare och att fler lärare stannar kvar och samtidigt får möjlighet att utvecklas i sin yrkesroll. Forskning visar att behöriga och kompetenta lärare gör den enskilt största skillnaden för elevers resultat. Därför får lärarna nu fler kollegor, mindre byråkrati att hantera och inte minst – bättre betalt.

Under 2015 och 2016 inledde regeringen en utbyggnad av lärarutbildningarna. Totalt kommer de insatser som regeringen genomför att medföra över 10 000 nya utbildningsplatser för lärare och förskollärare år 2021. Liberalerna säger nej till detta.

Liberalerna vill dessutom lägga ned flertalet ämneslärarutbildningar runt om i Sverige.

Liberalerna skriver i sin budget att ämneslärarutbildningarna ska koncentreras till de sex största universiteten. Det skulle betyda att viktiga utbildningstillfällen försvinner från orter som behöver dem. Ett exempel är vår högskola – Högskolan Dalarna, som skulle få ett minskat anslag på 34 miljoner kronor med Liberalernas förslag. Utbildningsplatser och resurser som Liberalerna istället vill ge till de stora, traditionella universitetsstäderna.

Vi socialdemokrater vill istället möta lärarbristen med en stärkt kvalitet på lärarutbildningar i hela landet och insatser för att alla nya lärare ska få en bra introduktion in i yrket. Alla barn och elever ska få möta behöriga och kompetenta lärare. Det ska inte bara vara barn i gamla, anrika universitetsstäder som har den rätten, utan alla barn. Det gäller oavsett var du bor eller vilka föräldrar du har.

Roza Güclü Hedin (S)

Riksdagsledamot i utbildningsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons