Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vårdchefen använde sin lagstadgade rätt att uttrycka åsikter - är dalamoderaterna motståndare till den?

Annons

Svar till debattartikel "Pinsamt att en högre vårdchef i Dalarna anklagar myndigheter för läkarstöld" som publicerades i DT den 15/1:

I en debattartikel kritiserar moderaterna Ulf Berg och Christer Carlsson, Moderaterna, en chef på landstinget som använt den självklara och lagenliga rätten att uttrycka sina åsikter.

Först till sakfrågan. Den aktuella chefen har i ett mejl till två ministrar och två chefer inom statlig förvaltning uttryckt frustration över att man från Försäkringskassan och Transportstyrelsen ”värvat” två rehabläkare från Landstinget Dalarna.

Värvningen har kunnat genomföras bland annat genom att berörda läkare får cirka 15 000 kronor mer per månad för att gå ”från vård till kontor.” Berörd chef konstaterar det självklara att varje individ ska ha rätt att själv bestämma om och när man ska byta jobb. Ingen kritik är riktad mot de berörda läkarna.

Kritiken inriktar sig mot att vi i skattefinansierade verksamheter bjuder över varandra i rekryteringssyfte. Jag delar den aktuella chefens frustration i den här frågan. Inom vårt län är det ett återkommande problem såväl inom kommunsektorn som i relationerna mellan kommun och landsting.

Denna lönekonkurrens leder till högre kostnader för landsting och kommuner vilket naturligtvis ytterst drabbar kärnverksamheten.

Vi kan ha olika åsikter i sakfrågan men det är i ett annat hänseende som de båda moderaternas debattartikel gör mig förbryllad och bekymrad.

Hela artikeln genomsyras av åsikten att denna chef offentligt inte borde uttrycka sina åsikter. Förutom att den rätten är lagstadgad anser jag dessutom att vi från politiskt håll ska uppmuntra våra anställda att uttrycka sina åsikter och deltaga i den offentliga debatten.  

Att känna trygghet i att rätten att kritisera förtroendevalda och andra ansvariga inom offentlig verksamhet aldrig ifrågasätts är en viktig grundbult i vårt demokratiska samhälle. Den principen är oerhört viktig för oss Socialdemokrater.

Är dalamoderaterna av annan åsikt?

Gunnar Barke, landstingsstyrelsens ordförande (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons