Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vänsterpartiet Falun: Utförsäkringen av sjuka efter 180 dagar är absurd – vi har råd med en human sjukförsäkring

Annons

Minns ni den förra valrörelsen och begreppet "den bortre parentesen"? Efter 360 dagar skulle cancersjuka utan hopp om ett fortsatt liv få sina sista dagar fyllda med ekonomiska bekymmer eftersom de blev utkastade ur sjukförsäkringssystemet. Under den senaste mandatperioden har i praktiken den bortre parentesen inte avskaffats utan i stället flyttats fram så att nu hamnar sjuka i ekonomisk misär redan efter 180 dagar.

Några exempel ur min vardag som fackföreningsordförande: Medlem X blir sjukskriven för “utbrändhet” på 100 procent. Efter ett intensivt arbete från fack, företag och företagshälsovård med att hitta en arbetsplats som skulle kunna fungera, så kan medlemmen börja sin resa tillbaks till arbetslivet och livet överhuvudtaget.

I början så kan X jobba 25 procent men kan så småningom öka arbetstiden, men under tiden tickar Försäkringskassans klocka på så när medlemmen har börjat arbeta 75 procent och alla inblandade parter ser en lyckad rehabilitering framför sig, då kommer knivhugget i ryggen.

Försäkringskassans regler om att man efter 180 dagar skall prövas mot arbetsmarknaden, ställer en människa som nyss sov 18 timmar per dygn för att kunna jobba två, utan försörjning på en fjärdedel av sin tid. Och trots att jag inte är medicinskt utbildad vet jag att diagnosen “stressrelaterad depression” inte blir bättre av att man utsätts för oro över sin ekonomiska situation eller oro om man kommer att få behålla tryggheten i den anställning man har.

Ett annat exempel: medlem Y drabbas av stroke i hjärnan, och efter att den “medicinska” rehabiliteringen är klar skall Y slussas tillbaka till arbetslivet men efter en liten tid så har Försäkringskassan 180 dagar passerat och Y får veta att det inte kommer att komma några mer pengar från sjukförsäkringen. I det “finstilta” på beskedet står det att om man inte är nöjd med beslutet kan man överklaga.

Hur har politikerna tänkt? En människa som inte får köra bil på grund av koncentrationssvårigheter, skall på ett övertygande juridiskt sätt bestrida Försäkringskassans regelverk, annars väntar noll kronor i inkomst och ekonomisk misär. Är det så vi skall bota sjuka i Sverige idag?

Andra exempel på problem är när vårdköerna gör att folk i väntan på operation tvingas arbeta fullt ut vilket försämrar chanserna till ett lyckat resultat.

180 dagar är inte särskilt lång tid och behöver man operera en utsliten axel så får man först vänta i vårdkön och sedan när man opererats så är det inte många dagar kvar med ersättning när operationsärren skall läka ihop och muskler skall tränas upp. Frågan man ställer sig är om sjukförsäkringssystemet är till för att hjälpa under tiden man är sjuk eller om det är till för att stjälpa?

Att det här skulle ha ekonomiska orsaker och att vi inte har råd med en sjukförsäkring som på ett humant sätt skulle hjälpa människor tillbaka till ett friskt liv är en lögn. Det finns inte en påse pengar av en viss storlek som skall räcka till sjukförsäkringen, utan det hänger på hur politikerna vill fördela pengarna.

Det är mina medlemmar som inte får sjukpenning, för att villaägare i Danderyd och Täby skall få bidrag till altanbyggen och städhjälp.

I höst är det val och jag vill uppmana dig som skall avgöra Sveriges framtid vid valurnan att ta reda på om det parti som du tänker stödja vill att människor skall ha en rimlig chans att ekonomiskt klara av en sjukdomsperiod eller om bidrag till de rikaste är viktigare.

Thomas Nilsson, ordförande Vänsterpartiet Falun och Pappers, avdelning 111 Grycksbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons