Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Våld i hemmet dödar 20 personer varje år - vi måste införa Huskurage

Huskurage är en ideell förening med målet att förebygga och förhindra våld i nära relationer. Att införa Huskurage är inget som är krångligt eller innebär en stor kostnad. Det handlar om att anta en policy om hur vi önskar att boende agerar vid oro för våld, skriver bland andra Sofia Jarl och Ulrika Liljeberg, Centerpartiet.

Annons

Det uppskattas att runt 20 personer varje år dör till följd av våld från en partner eller tidigare partner. Av dessa är 14 stycken kvinnor som mördats av sin tidigare eller nuvarande man. I majoriteten av fallen har våldet pågått under en längre tid och då framförallt inom hemmets fyra väggar.

Utöver våldet som vuxna utövar mot andra vuxna uppskattas det att 200 000 barn i Sverige upplever våld i hemmet. Det innebär att var tionde barn lever i en miljö där det förekommer våld. Även denna typ av våld sker ofta i hemmet, bakom stängda dörrar.

För Centerkvinnorna och Centerpartiet är arbetet mot våld i nära relationer en högprioriterad fråga, och något vi vill utveckla då vi ser metoder som vi kan använda för att ta oss an nya sidor av problemet.

Med anledning av detta motionerar vi för att införa Huskurage i alla våra kommuners kommunala bostadsbolag, och vi hoppas att resterande kommuner i Sverige följer efter.

Huskurage är en ideell förening med målet att förebygga och förhindra våld i nära relationer. Att införa Huskurage är inget som är krångligt eller innebär en stor kostnad. Det handlar om att anta en policy om hur vi önskar att boende agerar vid oro för våld.

Policyn består av tre steg; Knacka på hos grannen vid oro för våld, be vid behov om hjälp av andra grannar och ring polisen vid situationer som upplevs som akuta eller hotfulla.

Policyn kan spridas genom utskick till boende eller genom att information om den sätts upp i trapphuset. Med Huskurage är vi med och tydligt visar att vi är emot våldet.

Genom Huskurage vet utsatta även att det finns hjälp att få och de som slår vet att de inte längre kommer kunna fortsätta utöva våld i det tysta. Detta leder till att vi tillsammans skapar en norm där vi agerar och hjälper både vuxna och barn till ett liv fritt från våld.

Att känna sig trygg i sitt eget hem får inte vara en fråga om vart i landet en bor utan borde vara en rättighet för alla. Genom samarbete kan vi tillsammans åstadkomma den förändringen, men då krävs det att alla kommuner - och även privata aktörer - tar sitt ansvar.

En rad bostadsbolag, bostadsrättsföreningar och kommuner har redan infört Huskurage, men vi tycker att denna utveckling kan och bör gå snabbare.

Med vår ständiga vilja att våldet ska upphöra kan vi nu ta viktiga steg mot att skapa trygghet och rädda liv. Därför förordar vi införandet avHuskurage i landets samtliga kommuner i Dalarna - men även resten av Sverige.

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna, ledamot ikommunfullmäktige i Gagnef

Ulrika Liljeberg (C), Kommunstyrelsens ordförande Leksand

Anna Hed (C), Kommunstyrelsens ordförande Mora

Annette Riesbeck (C), Kommunstyrelsens ordförande Rättvik

Kristina Lundgren (C), kommunalråd Hedemora

Gunilla Berglund (C), gruppledare Avesta

Jan Karlsson (C), gruppledare Ludvika

Karin Örjes (C), kommunstyrelseledamot Borlänge

Inger Nyberg (C), kommunfullmäktiges 2:a vice ordf Älvdalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons