Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Våld drabbar även äldre kvinnor – vi måste se och motverka detta

Annons

Våld mot kvinnor skiljer ofta ut sig från det våld män utsätts för. Medan män oftast utsätts för våld utomhus av okända män, drabbas kvinnorna mest av våld i nära relationer. Att utsättas för våld i hemmet av någon som står en nära, innebär att den plats där de flesta av oss kan koppla av och känna oss trygga tas ifrån oss.

I samband med att internationella dagen mot våld mot kvinnor firades förra helgen tycker vi i Moderatkvinnorna och Moderata seniorer att det är extra viktigt att uppmärksamma en ofta bortglömd grupp, våra äldre kvinnor.

 I dagens samhälle behandlas i bland äldre som egen grupp istället för en del av vårt samhälle. Vi har en arbetsmarknad med åldersdiskriminering trots behovet av att fler jobbar längre, vi ser statistik på att äldre och oftast kvinnorna, får sämre vård och lägre pensioner. Inom medicinsk forskning har läkemedel inte anpassats för äldre kvinnor, trots att de är en stor patientgrupp.

I våra samhällsstrukturer har vi inte heller för vana att uppmärksamma signaler på äldre som misshandlas, och kunskapen om hur man ska bemöta detta är låg. I många fall har den äldre levt under detta förtryck hela sitt liv utan att få hjälp. Vi får inte glömma att det var så sent som 1965 som våldtäkt inom äktenskapet blev straffbart. 

Många av de kvinnor som i dag är äldre har således vuxit upp och gift sig när laglig hjälp för våldtäkt inom äktenskapet inte var att tänka på, utan detta övergrepp var något som vårt samhälle accepterade. Vi har också en grupp kvinnor som kommer från andra kulturer där våldtäkt inom äktenskapet inte varit olagligt, kvinnor som nu börjar komma i kontakt med vår äldrevård. 

Utöver de maktuttryck som drabbar utsatta kvinnor (fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt och materiellt våld) utsätts de drabbade äldre i bland även för vanvård, försummelse, missförhållanden och inadekvat vård. Den som utsätter kvinnan för detta kan komma från såväl hemtjänst som äldreomsorg men också vara en make, ett vuxet barn eller en annan närstående.

Den demenssjuka kvinnan kan ha en närstående med spel- eller alkoholmissbruk som behöver finansiering. En demenssjuk eller deprimerad make ökar även det risken för våld i nära relationer, liksom hög ålder, isolering från omvärlden och funktionsnedsättningar som till exempel afasi.

Vi måste våga uppmärksamma och adressera problemet med våld mot kvinnor även hos äldre. Våld mot kvinnor drabbar alla åldrar och samhällets ansvar slutar inte vid 65 år. För Moderata seniorer och Moderatkvinnorna är det viktigt att vi ser vidden av problemet och aldrig accepterar våld i nära relationer.

Margareta Pålsson, ordförande Moderata Seniorer

Ulrica Schenström, ordförande Moderatkvinnorna

Ann-Britt Åsebol, riksdagsledamot, Moderata Seniorer Dalarna

Petra Wiklund, ordförande Moderatkvinnorna Dalarna

Veronika Zetterberg, vice ordf Moderatkvinnorna Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons