Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: TV4:s nedskärningar gör tydligt vilka nyheter - och medborgare - som räknas

Vi från Hela Sverige ska leva ser allvarligt på att den lokala journalistiken ytterligare försämras och i skenet av medieutredningen är detta fel väg att gå. Politikerna bör fundera på hur de kan agera och TV4 bör inte minska den lokala bevakningen - utan snarare öka den, skriver Terese Bengard.

Annons

Nu är det dags igen: TV4 lägger ner fyra lokalredaktioner och skär ner på flera reportrar baserade utanför Stockholm. Detta bara tre år efteratt kanalen lagt ner sina lokala nyhetssändningar och stängt ner många lokalredaktioner.

LÄS MER: Förlorar jobbet när TV4 ska spara: "Det är klart att det är deppigt"

TV4 har ett rikstäckande sändningstillstånd, men väljer att inte förvalta sitt viktiga demokratiska uppdrag att täcka hela landet utan driver i stället på spridningen av de vita mediefläckarna – områden som inte längre täcks av medier.

Att dra ner på lokaljournalistiken hotar i förlängningen demokratin. På lokal nivå riskerar intresset för engagemang och påverkan att minska eftersom information om utvecklingen i ens bygd inte längre finns lättillgänglig.

På nationell nivå blir det tydligt vilka nyheter som är viktigast och vilka medborgare som räknas – och vilka som anses irrelevanta. Risken är ett än mer tudelat land och nationella politiska beslut som bara ser storstaden som relevant.

Tv4:s lokalredaktion i Falun läggs ned – ingår i Bonnier Broadcastings sparpaket på närmare 400 miljoner

Vi pratar ofta om den urbana normen – att det är storstäderna som är det ”normala” som alla andra ska hänvisa till medan landsbygden är det”udda”, ”exotiska” som står lite utanför det vanliga samhället. TV4:s beslut både drivs av och kommer att förstärka den urbana normen!

Just nu debatteras landsbygden mer än på många år och allt fler får upp ögonen för landsbygdens värde och betydelse för hela landet. Att då fortsätta minska den redan skadeskjutna lokala journalistiken ger ett intryck av att TV4 inte har koll på vad som är väsentligt i den aktuella samhällsdebatten och vilka frågor som ligger högt på den politiska dagordningen.

Vi från Hela Sverige ska leva ser allvarligt på att den lokala journalistiken ytterligare försämras och i skenet av medieutredningen är detta fel väg att gå. Politikerna bör fundera på hur de kan agera och TV4 bör inte minska den lokala bevakningen - utan snarare öka den,

Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons