Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Turismen i Dalarna behöver fler modiga beslut som satsningen på en flygplats i Sälen

I och runt om kring Idre är nästan 100 procent av de bofasta beroende av anläggningen, som förövrigt är den största enskilda anläggningen i Skandinavien. Men hur länge till är den störst? Dalarnas varumärke är starkt och länets framträdande position inom turismnäringen går långt tillbaka, men det finns påtaliga risker, skriver Carina Sisell, ordförande Unionenklubben Idre Fjäll.

Annons

Vart elfte jobb i världen finns inom turistnäringen. På vissa håll i Dalarna, som exempelvis Idre, är andelen turismrelaterade arbeten betydligt större. Turismen är viktig för sysselsättningen i hela regionen, visar fackförbundet Unionens nya rapport, som pekar ut risker och möjligheter för att stärka besöksnäringen.

Dalarna är Sveriges fjärde största turismområde och genom turismen finns stora möjligheter för entreprenörer och småföretagare i Dalarna att växa. För många är det en möjlighet att stanna kvar på landsbygden och för ortern aett sätt att kunna behålla viktig service.

Idre fjäll anlades på 1960-talet som ett rent sysselsättningsprojekt – det drivs av en stiftelse utan ägare som kräver vinst på sin investering. Därför kändes det som ett naturligt ställe för oss i Unionen Dalarna att presentera den rapport om turismen i Dalarna som vi låtit ta fram. I och runt om kring Idre är nästan 100 procent av de bofasta beroende av anläggningen, som förövrigt är den största enskilda anläggningen i Skandinavien.

Men hur länge till är den störst? Dalarnas varumärke är starkt och länets framträdande position inom turismnäringen går långt tillbaka ,men det finns påtaliga risker, som framgår av rapporten och som vi som är beroende av turismen för vårt uppehälle är sorgligt medvetna om.

Vi behöver bredare väg. I Dalarna i allmänhet men till Idre i synnerhet. Under de snart 50 år som skidanläggningen på Idre fjäll funnits har vägarna blivit smalare samtidigt som bilarna blivit bredare. I vintras hade vi flera allvarliga avåkningar, främst av den tunga trafiken på vägen mellan Särna och Idre. Kommer turisterna att fortsätta strömma till om vägen hit blir betraktad som en dödsfälla?

Vi behöver bättre bredband. Det är i dag en hygienfaktor att ha fungerande internet där man bor, och även om det finns turister som gärna avstår från att vara uppkopplade på sin ledighet vill de själva kunna välja. Väljer de pålitlig tillgång till internet går Idre bort.

Vi behöver skola, vård och omsorg. Vi vill helst slippa föda barn i bilen på väg till BB (som ligger fyra timmar bort) och vi vill kunna bo kvar här och ta hand om turister även när våra barn ska börja gymnasiet (närmaste finns två timmar bort).

Utan fungerande infrastruktur finns risken att det uppstår en ond spiral, där folk flyttar från orten för att det saknas nödvändig offentlig service som vård, skola och bredband. När bygden avfolkas blir skatteintäkterna lägre vilket minskar möjligheterna att bygga upp en fungerande samhällsinfrastruktur. Det gäller såväl Idre som andra orter i regionen.

Det här är en blygsam önskelista i första hand för oss som lever och försörjer oss i Idre. I rapporten tas det upp fler utmaningar för länet i helhet, men också de fördelar vi i Dalarna har framför andra turistmål i och utanför landet.

Vår förhoppning är att beslutsfattarna nu får upp ögonen för,eller stärks i sin uppfattning om, vilket fantastisk attraktionskraft vi har framför andra län, med snösäkra vintrar, gedigen erfarenhet av turism och turistmål som lockar året om.

Beslutet om en satsning på utbyggnad av Sälens flygplats är ett välkommet första steg. Nu behöver väg 311 mellan Särna och Sälen rustas upp så att de som ska till Idre får en säker väg till och från flygplatsen. Det krävs fler modiga beslut och smarta investeringar om vi vill att turismen ska fortsätta frodas i Dalarna.

Carina Sisell, ordförande Unionenklubben Idre Fjäll

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons