Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Trumpifieringen minskas med ökad medborgardialog

/
  • Roza Gücclü Hedin.
  • Arne Pettersson skriver att det var med stort intresse som han läste Roza Güclü Hedins debattartikel i DT den 21 november.

Annons

Det var med stort intresse som jag läst Roza Güclü Hedins debattartikel i DT: Så vill jag hindra Trumpifiering i Sverige. Texten utstrålar vilja, energi och självrannsakan. Ett ord i rättan tid, brukar man säga – när någon träffar rätt i sina värderingar som man själv har.

Roza skriver att många röstade på Trump för att det uppfattades som att de övriga inte lyssnade, inte såg och inte levererade snabba och enkla lösningar. Hon fortsätter; "vi har mycket att lära oss från detta val. Jag kommer dock aldrig förminska den politiska retoriken till att handla om enkla lösningar, för jag tror inte att allt är svart eller vitt. Däremot måste vi inom politiken få tillträde att komma närmare våra medborgare, att få till samtal och diskussion där människor är i sin vardag". Jag delar till 100 procent denna åsikt.

Hon konstaterar med full rätt, att tar vi inte till oss detta synsätt så kommer föraktet mot det politiska etablissemanget troligtvis att växa. Då riskerar vi att få ett samhälle där allt fler hamnar utanför.

Rozas artikel har onekligen lockat fram en debatt från min sida. Jag ställer därför några öppna frågor. Hur är kontakten i dag mellan de förtroendevalda och medborgarna i kommuner och landsting och riksdag? Förekommer det medborgardialoger? När inbjöd en förtroendevald till ett öppet offentligt möte i en aktuell fråga? När anordnade ett politiskt parti ett offentligt möte?

Är det någon som kan minnas det? Kan det verkligen vara så illa att förslag som skall bli beslut som berör oss medborgare inte diskuteras på ett öppet möte med medborgarna i din kommun. Jag önskar få fram en bättre och offentlig diskussion i aktuella samhällsfrågor. Det är förhållandevis få personer i varje kommun i Dalarna som är med i ett politiskt parti. Därför är det hög tid att de politiska partierna inbjuder till offentliga möten för att få delaktighet i samhällsarbete.t Kan här tilläggas att i varje kommun i länet utgår det ett särskilt partistöd till de politiska partierna som bl.a. kan finansiera medborgardialogerna, om någon lokalkostnad event skulle uppstå Så det går inte att skylla på att vi har inte råd med mötesverksamhet.

Arne Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons