Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: "Tillräcklig vård gick inte att ge på Moras BB"

Den förlossningsvård som idag krävs var mycket svår att bygga upp på Mora lasarett. Däremot finns den vården i Falun. Det skriver Elin Norén (S), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden

Annons

REPLIK: FÖRLOSSNINGSVÅRD/MORA Dalarna ska ha en förlossningsvård av hög kvalitet. Det betyder att den medicinska säkerheten är avgörande för hur landstinget bygger vården.

Ett exempel är förlossningsvården som idag kräver ökad specialisering och tillgång på flera kompetenser. En förlossning som går enligt plan kräver inte så stora resurser. Men förlossningar kan också vara en risk och innehålla komplikationer när barnet ska komma till världen. Den sista fasen innehåller risker både för barn och mödrar.

LÄS MER: Debatt: "Jo, vi är många som vill att Moras BB öppnar igen"

Tidigare fanns en förlossningsavdelning i Mora, men den hade flera utmaningar. Vård vid komplikationer fanns inte i den omfattning som krävs och dessutom var det svårt att hitta personal till alla funktioner i Mora. Den vård som idag krävs var mycket svår att bygga upp på Mora lasarett. Däremot finns den vården i Falun.

Vi prioriterar barn och mödrars medicinska säkerhet först. Så kan fler mödrar och barn överleva. Därför gör landstinget nu också satsningar för en ännu bättre förlossningsvård.

BB och förlossning har förstärkts med mer personal. För att kunna anställa fler barnmorskor gör vi en särskild satsning på studielön för sjuksköterskor som väljer att vidareutbilda sig.

Landstinget har även gjort utbildningsinsatser gällande förlossningsförberedelse, förlossningsstöd för attminska kejsarsnitt, undvikande av förlossningsskador, amningskunskap i hela vårdkedjan, förbättrad vård runt abort och preventivmedel, inkontinens,endometrios och förbättrat omhändertagande vid för tidig förlossning.

Hög kvalitet fortsätter vara vår viktigaste utgångspunkt, också i förlossningsvården.

Elin Norén (S),ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons