Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Tack och lov att det inte blev någon storregion

Först vill jag tacka de medborgare i Dalarna som stöttat och delat mitt motstånd mot storregioner. Onekligen har det varit en lärande resa att se och uppleva hur makteliten i dag verkar i ett demokratiskt samhälle.
Den tror tyvärr att de kan utforma regelverk och kartritningar hur som helst utan att föra en medborgardialog. Deras beteende skrämmer mig.

Annons

Jag tar mig friheten att notera att det endast var två offentliga möten i länet i storregionsfrågan – ett i Falun som anordnades av Tankesmedjan Dalarnas Framtid i Falun och ett i Mora som anordnades av kommunstyrelsen i Mora.

För mig är det en gåta att dagens förtroendevalda i Dalarna, vilka sitter i riksdagen, landstinget och i de 15 kommunerna, inte vågar eller inte har förmåga att diskutera med och lyssna på medborgarna i länet. Tyvärr har jag erfarit att rädslan att träffa medborgarnas i denna fråga har funnits i de flesta länen som berörts av storregionsfrågan.

För mig har det varit viktigt att hävda att en samhällsfråga av så stor betydelse som storregionsfrågan skall avgöras i allmänna val och inte kuppas igenom av någon regering oavsett partitillhörighet.

De förtroendevalda i vårt land borde reflektera över omröstningen kring Brexit i Storbritannien. Även valresultatet i USA är talande, och de signaler som kommer från de olika länderna i Europa visar att medborgarna där inte längre vill vara passiva åskådare i samhällsfrågorna.

Det gäller nu att det politiska etablissemanget i landet påbörjar en omskolningsperiod och lär sig att lyssna på medborgarnas vardagsproblem och behov. Dessutom behövs en bred utbildning i samhällsfrågor, vilket märktes tydligt i storregionsdebatten. Det som förr benämndes för rådslagsarbete behöver återuppstå. Det är genom kunskap som vi kan erövra framtiden. Dessutom är det synnerligen viktigt att lära sig att kritiskt granska de påfund som byråkrater och förståsigpåare kommer med.

En annan iakttagelse från storregionsdebatten var att SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) var de som var mest aggressiva och drev debatten. Detta är märkligt. Tack och lov är det riksdagen med de politiska partierna som har att fatta beslut om grundläggande samhällsförändringar – inte SKL. Man kan inte utkräva ett politiskt ansvar från SKL men däremot från riksdagen. Detta bör man ha i beaktande inför framtida stordebatter.

Arne Pettersson

Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons