Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: "Straffavgifter för hemtjänstens brukare är fel väg att gå"

Apropå DT:s artiklar om straffavgifter i hemtjänst och hemvård vill Vänsterpartiets Patrik Liljeglöd poängtera att deras parti sa nej till systemet med straffavgifter - och tror sig ha en bättre lösning på situationen.

Annons

I går skrev DT om straffavgifter inom hemtjänsten och hemsjukvården. (V)i anser att detta arbetssätt är helt fel väg att gå och att frågan är principiellt viktig. Syftet med hemtjänst är att på ålderns höst fortfarande kunna ha ett kvalitativt liv även om hälsan sviktar.

LÄS MER: Han är kritisk mot hemtjänstens nya avgift: "De håller inte tiderna själva"

En straffavgift får motsatt effekt och att våra äldre försätts i husarrest är en mycket målande beskrivning av vad avgiften innebär i praktiken. Vem planerar varje dag 24 timmar i förväg? Nu förväntas det av alla som har hemtjänst, glöm spontanbesök eller möjligheten att bara göra en utflykt för vädret plöstligt blev vackert.

Av dessa anledningar sa Vänsterpartiet nej till förslaget om straffavgifter. Istället föreslog vi att en fast avgift tas ut, baserad på omfattningen av vårdtagarens biståndsbeslut. Avgiften för hemtjänst är då anpassad till den enskildes betalningsförmåga, vilket innebär att om den äldres inkomst är för låg minskar så avgiften som kommunen tar ut.

Straffavgiften tar inte sådan hänsyn, utan våra äldre debiteras oavsett betalningsförmåga. För många äldre kan detta innebära mindre pengar till mat etcera. Det anser vi inte värdigt ett välfärdssamhälle.

LÄS MER: Viktig information om ny avgift gick inte ut

En fast avgift däremot innebär en mer jämn och förutsägbar avgiftsnivå för våra äldre. Dessutom skulle varje hemtjänstgrupp då få en budget som bygger på biståndsbeslutets omfattning av hemtjänst som ska utföras. Idag tas avgift ut per utfört besök, det är mer administrativt omständigt och vi menar att det skapar en ekonomisk stress för hemtjänstgrupperna.

LÄS MER: Debatt: Kan hemtjänsten vara sen måste vårdtagarna också få vara det

Enhetens budget får nämligen mindre pengar för varje missat besök och enheten gör därmed underskott, oavsett om den bommade tidenutnyttjats till annat nödvändigt arbete som inte är hemma hos någon äldre.

Vänsterpartiet menar att en dialogen mellan hemtjänsten och våra äldre är ett mycket mer humant och konstruktiv arbetssätt att möta upp upprepade avbokningar. Skiljer sig de faktiska behoven mot det fattade biståndsbeslutet är det ett mycket värdigare tillvägagångssätt än att reglera genom avskräckande straff.

Patrik Liljeglöd, gruppledare Vänsterpartiet

LÄS MER: Debatt: Straffavgifter är rätt - Man ska avboka hemtjänsten lika självklart som frisören

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons