Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Som advokat kan jag bara bekräfta Anders Modéns bild av uppgivna poliser, dålig effektivitet och total underbemanning

Annons

Trots att poliser i allmänhet har ett betydande mått av kurage och har som arbetsuppgift att stå upp för oss länsmedborgare är det ovanligt att poliser vill, kan eller törs gå ut och berätta sanningen.

Det säger mycket om den arbetsmiljö som råder inom polisen och den rädsla som underordnade har inför sina överordnande chefer. Ytterst ansvariga är dock de politiker som genom olika nämnder och på det rikspolitiska planet skapat denna dysfunktionella ordning.

Det är därför oerhört befriande när polisinspektör Anders Modén rak i ryggen både vågar säga sanningen och tillrättavisa sin chef, vilken uppenbarligen inte har ordningsvakters befogenheter helt klart för sig. Som arbetande inom rättsväsendet och med god insyn kan jag bara bekräfta bilden som Modén ger av uppgivna poliser, många chefsled, många möten, dålig effektivitet och total underbemanning.

Poliser far helt enkelt illa i denna arbetsmiljö. Att detta i slutändan dessutom går ut över medborgarnas trygghet är uppenbart. BRÅ:s rapport 2018:3 visar att 30 procent av alla kvinnor drar sig för att gå ut på kvällarna eller avstår helt.

Det behövs minst 10 000 ytterligare utbildade poliser i landet samt rejäla löneförhöjningar omedelbart. Vissa partier, till exempel Moderaterna, tycker att det räcker med fler polisanställda. Det tycker inte vi i Medborgerlig samling. Förutom ytterligare poliser skall myndigheten snarast få anställa många civilanställda som kan avlasta polisen med administration, förhörsutskrifter, kommunicering med mera.

Dessutom skall polisen få anställa och kompletteringsutbilda ordningsvakter för att dessa underställda poliser på kort sikt skall avlasta dessa där så är möjligt. Det är naturligtvis inte en kostnad som kommunen skall svara för.

I vårt nya 30 sidor långa rättspolitiska program finns ett hundratal åtgärder för att stävja brottslighet och öka tryggheten. Att skydda visselblåsare är minst lika viktigt. Medborgerlig samling kommer noga bevaka hanteringen av de som berättar sanningen. I detta fall polisen Modén.

Mats Bergh, advokat och rättspolitisk talesperson för Medborgerlig samling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons