Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Sofia och hennes syskon vanvårdades som barn tvingas – betala 220 000 kronor till staten

Sofia Rapp Johansson, och hennes ena syster Hanna, stämde staten, men förlorade i båda instanserna, sedan nekade HD nekade dem prövning. För tre veckor sedan kom slutnotan för rättegångskostnaderna: Sofia och hennes syster ska vardera, senast på måndag 7 november, betala 220 000 kronor till staten, plus ränta.
På sin blogg skriver Sofia bland annat: Under några dagar hade jag snudd på självmordstankar.
Så inte bara erkänner man vanvården och övergreppen utan dessutom anser man att de här barnen ska betala pengar för att deras kroppar sexuellt utnyttjats om och om igen.

Annons

Den då lilla flickan utsätts för så grova sexuella övergrepp att höften blir förstörd och ingen gör någonting för att hjälpa henne.

Verkligheten är så krass att man ger upp på barn till missbrukande föräldrar. Ett samhälle som vänder ryggen åt en hel syskonskara. Vem ville se den verkligheten?

Det var viktigare att hålla tjänstemän och kvinnor bakom ryggen än att stå upp och göra det som rätt var.

Det har suttit en socialnämnd och godkänt denna behandling av en hel syskonskara.

Det har varit en hel grupp politiker som godkänt denna hantering av dessa utsatta barn.

Det har suttit ett helt fullmäktige och beslutat om ansvarsfrihet för den berörda nämnden.

Vanvårdsutredningen beslutade att alla placerade före 1980 skulle kunna få ersättning för den vanvård de utsattes för. Däremot drog man en gräns vid 1980 med hänvisning till att det därefter inte finns vanvårdade barn. Detta är givetvis en lögn. Om det inte fanns vanvårdade barn så skulle vi inte ha en massa barn som hamnar i olika fosterhem och slutligen HVB-hem. Varje gång vi tvingas omplacera ett barn så har vi misslyckats och barnet har därmed inte heller haft det bra och fått den omvårdnad den borde ha fått.

Men åter till Sofia, hon ville också få upprättelse och en ursäkt. Sofia och hennes syskon vanvårdades och detta råder det inget tvivel om. Problemet ligger i att ingen kan ställas till svars.

Barn är rättslösa för de är inte myndiga och kan inte föra sin egen talan. En talan de dessutom fråntas av sociala myndigheter den dag ansvaret för barnen hamnar i socialtjänsten istället för hos föräldrarna. Från den dagen så är det socialsekreterare som ska föra barnens talan och beslutar via delegation vad som ska hända barnet.

En delegation som innebär att politikerna i nämnden överlåter beslutet till socialsekreterare och godkänner i efterhand. Dock är det så att politiker som ser fel i ett beslut inte kan åtgärda det med mindre än att all delegation tas bort ifrån socialsekreterarna. Kontentan blir att barnen är helt i händerna på en enda individ som äger rätten att enväldigt besluta om vad som kommer ske med dem.

Enköpings kommun som vanvårdade dessa arma barn, bör betala de kostnader som uppkommit. Om inte annat bör ni politiker som satt i nämnden personligen hosta upp pengarna eftersom det är ni ytterst som bär ansvaret. Det är ni som tillåtit denna hantering av Sofia och hennes syskon och det är ytterst ni som betalat för att få dessa barn våldtagna och misshandlade under många, många år.

Tills dess ni betalat så hoppas jag staten ger Sofia och hennes syster anstånd med betalning.

Till alla andra som likt mig sitter i en nämnd som jobbar med dessa frågor. Läs på, kräv noggranna utredningar av varje familje- och HVB hem. Om ni känner er osäkra på om allt är bra, ta reda på fakta och kräv ansvar av berörda tjänstemän.

Till regering och riksdag, inför omgående en Lex Sofia inom socialtjänsten som tvingar fram säkrare hantering och möjliggör att vanvårdade barn kan få upprättelse.

Anna Eling

Ordförande Liberalerna Hedemora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons