Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Socialdemokraterna i Falun: Moderaterna borde sluta förhala skolbyggandet

I nästan inga andra ärenden än de som gäller investeringar i skolor och förskolor blir den politiska trätan om vad vi bör lägga våra investeringsmedel och driftsmedel på så tydlig. Det menar Susanne Norberg, Lars-Göran Johansson och Jessica Wide vid Socialdemokraterna i Falun.

Annons

Falun växer så det knakar. Vi blir fler vuxna som arbetar och fler barn som bär upp vår nutid och framtid. Nya bostadsområden tar form och med dessa kommer behov av fler förskolor och skolor, både i områden där det redan finns verksamhet och i områden där detta ännu inte finns.

Och det är ganska bråttom. Prognoserna visar att antalet barn i Falun kommer att överskrida nuvarande kapacitet för förskolor och skolor inom ett par år.

Socialdemokraterna har tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet satt barn och unga i fokus för Faluns kommunpolitik. Ett samhälle som anpassas efter barn visar sig nämligen bli bra för de allra flesta. Och det är ju också målet med vår vision om ett större Falun – en kommun som kan vara en plats för alla.

Vi har beslutat om tolv prioriterade lokalprojekt för att möta denna ökning av barn i Falun. Två projekt har bedömts som angelägna att få igång direkt; en större grundskola i Södra Falun och en utökad förskola i Hälsinggården.

När kommunstyrelsen snabbt ville komma igång genom att omdisponera investeringsmedel för innevarande år valde Moderaterna att försöka sätta käppar i hjulet genom att kräva fortsatt utredning och argument för denna prioritering.

I nästan inga andra ärenden än de som gäller investeringar i skolor och förskolor blir den politiska trätan om vad vi bör lägga våra investeringsmedel och driftsmedel på så tydlig.

Många investeringar hejas frejdigt på av Moderaterna som goda initiativ och viktiga investeringar. Men när det gäller våra barns vardag och investeringar i skola och förskola, då kommer plötsligt en kader av ifrågasättanden: kostar inte det där för mycket? Är inte det där för stort? Varför alls bygga nytt?

Vi är av den bestämda uppfattningen att vi genast behöver bygga för framtiden. När det är bråttom är det viktigt att snabbt komma igång med det som direkt kan startas och samtidigt utreda de projekt som tar längre tid.

Nu är beslutet definitivt taget att sätta igång projektet om en ny och större Södra skolan. Och efter den kommer flera beslut om igångsättning av projekt i andra kommundelar. Nu betar vi av listan av prioriterade skolor och förskolor, för att våra barn ska ha en bra vardag.

Susanne Norberg (S), kommunstyrelsens ordförande

Lars-Göran Johansson (S), serviceutskottets ordförande,

Jessica Wide (S), barn-och utbildningsnämndens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons