Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Skolan borde sluta hylla fredagsmyset – och hemkunskapen måste bli nyttigare

Annons

Det undgår ingen i dag att barnens hälsa är dålig. Det kommer ständigt rapporter om stress, övervikt och sjukdomar som ökar. Och inget av detta är egentligen förvånande om vi tittar på vad som hänt de senaste 20 åren. Tekniken har gjort entré och idrotten bland barn minskar. På detta ska vi lägga vår kost som numera innehåller stora mängder socker och fett samt en fikakultur som slagit i taket.

Att föräldrar har ett ansvar för sina barns hälsa är självskrivet men när det inte finns eller brister så borde i alla fall skolan vara den plats där barn i dag får undervisning i god hälsa. Skolmaten ska vara varierad och hälsosam, idrotten ska inspirera till rörelse och hem- och konsumentkunskapen ska lära alla elever hur en hälsosam måltid lagas.

Skolmaten och idrotten har vi diskuterat i Sverige men hem- och konsumentkunskapen finns det ingen dialog om! Skolverket förklarar tydligt vad barnen ska lära sig men ändå tolkas ämnet olika på olika skolor. Jag har haft förmånen att följa flera skolor på nära håll och sett stora skillnader mellan skolorna trots att de har samma kursplan att följa.

Att lära sig göra maränger, kanelbullar, varm choklad, cup cakes, pizza och tacos är inte hälsosamt och definitivt inget som ger barnen en god hälsa eller en förståelse för god hälsa. I dagens samhälle med allt socker och fett borde fokus ligga på hälsosam mat,

Skolverket säger att två jästekniker ska läras ut inom hemkunskapen - Jäst och bakpulver - och för detta behövs två lektioner. Så varför bakar vissa skolor återkommande under året medan andra enbart gör detta en gång per termin? Våra barn i Sverige får alltså beroende på vart de bor olika utbildningar i hem- och konsumentkunskap och med det olika förutsättningar för en hälsosam livsstil.

Det finns även en annan aspekt i detta ämne och det är hjärnans utveckling och belöningssystemet. Barn har inte en fullt utvecklade hjärnor och är inte kapabla till att ta beslut utifrån vad som är bra för deras hälsa när de går i grundskolan.

Det är först efter 20-årsåldern som mognaden spritt sig ända till pannloberna, som har hand om planering och impulskontroll. Denna omognad gör ungdomars hjärnor särskilt mottagliga för att utveckla beroende. Och det är här som belöningssystemet kommer in.

När du till exempel äter något gott utsöndras signalämnet dopamin vilket gör att upplevelsen uppfattas som lustfylld. Det leder i sin tur till att du vill göra det igen - och du anstränger dig gärna för att få återuppleva denna behagliga känsla.

I fyra år har jag haft dialog med utbildningsdepartementet, riksdagsledamöter, författare, läkare, folktandvården, andra skolor i Sverige samt Generation Pep. De har alla fått ta del av lektionsplaneringar som visar mängden bakning och ohälsosam mat.

Responsen är tydlig – alla vill de ha bättre hälsa till barnen i skolan och det får vi inte genom ohälsosam matlagning. Något måste göras!

Varför lyfter vi fredagsmys som någonting bra? Till och med skolan gör det. Tänk om vi skulle låta våra husdjur äta allt det som ställs fram på tv-bordet en fredagskväll i stället – skulle vi göra det?

De flesta djurägare är otroligt noga med vilken mat deras djur får i sig. De vet att de till exempel inte tål så fet mat som vi människor stoppar i oss. De kan lägga mycket pengar på djurens mat - men vad gäller ens egna barn har man inte samma omtanke!

Kunskapen på skolorna måste öka i samband med att barnens hälsa kommer i fokus. Skolledningen måste intressera sig för ämnet hem- och konsumentkunskap och inte ställa sitt hopp till enskilda lärare.

Ämnet bör samarbeta med idrotten och kommunens dietist för att få ett bra och hållbart underlag.

Hälsa är en kombination mellan idrott och kost!

Erika Blomberg, mamma och utbildad gymnastikledare samt stress- och friksvårdsterapeut, boendes i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons