Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Sista dagen att söka utbildning - Välj en inom byggnad och få jobb direkt

Den 18 april går tiden ut för att söka till högskolan. Byggbranschen är i stort behov av fler människor - och därför vill vi gärna att fler söker byggrelateradeutbildningar, Mikael Granlund, Lokalchef Sveriges Byggindustrier Falun.

Annons

Den 18 april går tiden ut för att söka utbildningar till högskolan. Byggbranschen är i stort behov av fler människor - och därför vill vi gärna att fler söker byggrelateradeutbildningar.

Byggtakten i Sverige är högre än på många decennier. Men för att bygga de hundratusentals nya bostäderna så måste vi anställa nästan 40 000 personer de närmaste fem åren - och mer än en tredjedel behöver vara tjänstemän – många tekniker och ingenjörer. Det är därför angeläget för byggbranschen att fler väljer byggrelaterade utbildningar. Eller snarare: Det är en förutsättning för att vi ska kunna bygga bort den akuta bostadsbristen.

Nu väljer flera tusen vilken utbildning de ska gå på universitet och högskolor samt yrkeshögskolor runt om i landet. Det finns många utbildningsvägar in i byggbranschen och en utbildning inom bygg leder ofta till ett jobb direkt efter avslutad utbildning, visar en undersökning från Arbetsförmedlingen.

Även arbetsmarknaden för utbildade civil- och högskoleingenjörer ser ut att vara fortsatt ljus. Behovet av utbildade civilingenjörer med inriktning byggnadsteknik bedöms öka de kommande åren. Men för att möta framtidens kompetensförsörjningsbehov så måste antalet platser vid byggrelaterade utbildningar också öka.

Andra viktiga utbildningsvägar är yrkeshögskoleutbildningarna. Många av de som rekryteras till branschen för de produktionsnära tjänstemannarollerna kommer därifrån. Genom de obligatoriska praktikinslagen i dessa utbildningar får alla kontakter med arbetslivet och oftast ett erbjudande om jobb.

Arbetsgivarna inom bygg- och anläggningsbranschen upplever också ökade anställningsbehov av bland annat personer med högskoleingenjörsutbildning med byggnadsteknik. En undersökning från SCB visar att åtta av tio arbetsgivare kommer att vilja anställa fler med denna utbildningsbakgrund framöver.

Under avtalsrörelsen 2017 måste vi fokusera på hur vi gör branschen mer attraktiv för de blivande studenter som ska välja sitt framtida yrke. En undersökning från Sveriges Byggindustrier visar att 63 procent av medlemsföretagen anser att bristen på arbetskraft är ett hinder för att kunna växa.

Sverige behöver fler bostäder, byggföretagen vill gärna bygga och detta betyder att arbetslösheten är låg.

Men för att vi ska kunna attrahera fler medarbetare till byggbranschen krävs det ansvar och engagemang från branschen, politiken och avtalsrörelsen. Förutsättningarna att bygga är goda - men för att vi ska kunna bygga mer så behöver vi också vara fler.

Mikael Granlund, Lokalchef Sveriges Byggindustrier Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons