Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Så ska fler få idrotta (S)

/
  • När Avesta Bisons tränar eller spelar match pratar de bara svenska. ”För att det ska bli integration är det svenska som gäller”, säger lagledaren Tom Andersson. På bilden från vänster: Tom Andersson, Niclas Ahlenius, Shafik Dawli och Jad Shahda.

Socialdemokraterna vill inkludera fler i idrottslivet. Oavsett vem du är, var du bor eller var du kommer ifrån ska du ha möjlighet att kunna idrotta. Så är det inte alltid idag.

Annons

Därför har Socialdemokratera tagit fram ett nytt idrottspolitiskt program – Fler i rörelsen.

Vi vill arbeta för:

Fler nya idrottsledare och fler unga i arbete genom sommarjobb inom föreningslivet. Kommuner och regioner i samarbete med den lokala idrottsrörelsen ska kunna utbilda och anställa unga som ledare. Det är ett bra sätt för en ung person att få sitt första jobb och en möjlighet för idrotten att hitta nya ledare.

Att flickor och pojkar ska ha samma förutsättningar att utöva idrott. Därför ska träningstider och lokaler fördelas på ett jämlikt sätt, så att inte idrotter som domineras av flickor i större utsträckning får udda tider eller anläggningar som är sämre eller mindre lättillgängliga.

Integrera flera genom idrotten. Det är på planen, i omklädningsrummen och på träningarna som barn, unga och vuxna från olika miljöer möts. Där kan kommunen/regionen tillsammans med idrottsrörelsen och friluftslivet bidra genom att erbjuda idrottsaktiviteter och grundläggande föreningskunskap till nyanlända.

Vi vill gärna lyfta Avesta som ett bra exempel, där idrotten redan i dag står i centrum för att aktivera unga och bidra till integration. Utöver att vi i kommunal regi etablerat precis det som i idrottsprogrammet föreslås – ett idrottsbibliotek – så har stora investeringar gjorts runt om på Avestas skolgårdar. Fem aktivitetsplaner har byggts med syfte att öka ungas intresse för idrott och hälsa. Förutom att planerna används under rasterna så är de även välbesökta på kvällstid och helger. Genom att ge förutsättningar stimuleras till ett livslångt idrottande.

I Avesta finns vidare aktiva skolidrottsföreningar som förutom egna aktiviteter slussar barn och unga vidare till föreningslivet. I år så fördubblades det kommunala aktivitetsstödet och därmed möjliggjorde vi för föreningar att starta projekt för att få in fler aktiva. Det och tidigare satsningar har bland annat fått till följd att kommunen går på tvärs mot den allmänna utvecklingen i landet genom att antalet idrottsföreningar i Avesta ökar.

Utvecklingen som kan ses i Avesta vill vi se i hela landet. Med regeringens satsning på idrott och föreningsliv kan vi i Avesta fortsätta vårt arbete och andra kommuner fortsätta eller inleda sitt. Tillsammans med regeringens ökade anslag idrottsrörelsen, kan vi göra det möjligt.

Patrik Engström (S)

Riksdagsledamot från Avesta

Lars Isacsson (S)

Kommunalråd från Avesta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons