Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Replik: Centern kan se över deltidsbrandmännens avtal om de bara vill

Artikel 32 av 51
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Visa alla artiklar

Ni regerar med socialdemokraterna och är ett stödparti även i landstinget. Detta är ett faktum. Ni kan ta initiativ till förändring. Men det är tyst kring det, menar Katarina Gustavsson (KD), ordförande i Räddningstjänsten Dala Mitts direktion.

Annons

Jag vill lägga fokus på lösningen och inget annat, därför agerade jag för att göra ett gott försök att lösa problematiken på lokalplanet. Centralt vet jag med bestämdhet att det handlar om SKL, och andra beslutsorgan som måste ta tag i det. På största allvar.

LÄS MER: Öppet brev till Anders Ygeman: Liv står på spel om vi inte får brandmännen att stanna

Deltidsbrandmännens kamp har pågått länge och jag har följt debatten på nära håll med intresse att verka för deras bästa och inte med några andra baktankar som Centern påstår.

Till nytta för medborgarna har jag agerat. Camilla Andersson Sparring skriver till inrikesministern, är det inte att lyfta det på högre nivåer som jag gjorde? Och att göra det är ju jättebra. Det vi gör är att agera för att försöka lösa problemen.

Men ni kan förändra på riktigt medan jag sitter i opposition. Det lokala avtalet kan vi se över om vi bara vill. Bilersättning, OB, skopeng, och träningstimmar. Så herregud! Inte ens det diskuteras. Inte ett ord.

Och i all välmening menar jag att ni sitter på ett triumfkort eftersom ni sitter på makten, och ni kan därför försöka ta diskussionen om avtalet om ni så vill. Åtminstone försöka. Varför är det känsligt?

LÄS MER: Kommunen vägrade möta brandmännens krav – nu slutar tio av tolv brandmän i Grängesberg

Politik handlar om givande och tagande. Och om frågan är så viktig, vad har det gjorts i detta ärende i politiken utanför opinionen?

Ni regerar med socialdemokraterna och är ett stödparti även i landstinget. Detta är ett faktum. Ni kan ta initiativ till förändring. Men det är tyst kring det.

Första maj närmar sig. Och min energi ska jag lägga på att försöka skapa möjliga lösningar på problematiken även på andra planän opinionen. Igår skickade jag ett mail till partisekreteraren för att få kontakt med SKL.

Så jag menar väl och försöker att inom mina ramar lösa problemen. Jag förväntar mig att även ni gör det. Men hur?

Katarina Gustavsson (KD), ledamot i RDM

RÄTTELSE: tidigare angavs i texten att Katarina Gustavsson är ordförande för RMD. Det är emellertid felaktigt, hon är bara ledamot. Vi beklagar felet.

LÄS MER: Larmet gick två gånger på tre minuter – snart slutar de flesta hos räddningstjänsten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Annons