Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Regeringens LSS-utspel är bara ett spel för gallerierna – hjälp de som felaktigt fått avslag

Annons

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, även kallad LSS, finns för att alla ska ha möjlighet att leva ett så gott och självständigt liv som möjligt. Den är en del av det grundläggande sociala skyddsnätet som vi har i Sverige.

Det är nog dock få som har missat den senaste tidens skriverier, där det bland annat framkommit att en fyraårig pojke med flera diagnoser – trots uppenbart behov - blir utan assistansersättning. Dessvärre är detta bara ett av flera fall på sistone, och i ljuset av det så är det uppenbart att lagen i dess nuvarande form inte fungerar som det är tänkt.

Vi har förståelse för att man vill komma åt de som fuskar genom att tillförskansa sig offentliga medel som de egentligen inte är i behov av. Men vi kan däremot inte acceptera att dessa åtgärder går ut över alla de som har ett reellt behov av stöd från samhället. Det handlar om människor vars vardag slås i spillror när samhället drar undan mattan under deras fötter.

Arbetet mot felaktiga utbetalningar måste naturligtvis fortsätta, men det får inte bli så att det endast är det debatten handlar om. De flesta system har problem med fusk som måste stävjas, men det är enormt viktigt att det arbetet inte drabbar dem som verkligen behöver hjälp.

Nu har regeringen visserligen aviserat att de backar om neddragningarna inom den personliga assistansen inom LSS, men de nya reformerna som man nu föreslagit gör ingenting för att hjälpa de som redan förlorat sin assistans eller som felaktigt fått avslag på sin ansökan. Det är därmed väldigt lätt att få intrycket av att regeringens utspel enbart är ett spel för gallerierna.

Det är Sverigedemokraternas fasta övertygelse att arbetet mot assistansfusket måste intensifieras, men att det aldrig får gå ut över de som verkligen behöver stöd och som förlitar sig på att samhället ställer upp. Allt annat vore ovärdigt ett land som Sverige.

Carina Herrstedt (SD)

Funktionshinderpolitisk talesperson och riksdagsledamot

 

Magnus Persson (SD)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons