Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Regeringens hårda julklapp till griskultingarna skadar även fattiga och klimatet

Annons

Lagom till jul och den internationella djurrättsdagen sänker Miljöpartiet och Socialdemokraterna djurskyddsnivån för grisar. Den 1 december minskar Jordbruksverket tiden för när smågrisar får skiljas från sin mamma från 28 dagar till 21 dagar.

Regeringens nya livsmedelsstrategi slår nämligen fast att Jordbruksverket ska ta fram flexiblare djurskyddsregler i syfte att öka den svenska köttproduktionen. Det är ett mycket allvarligt bakslag för grisarna, fattiga människor och klimatet.

Försämringen för grisar träder i kraft en dryg vecka innan den internationella djurrättsdagen som infaller den 10 december och som uppmärksammas över hela världen för att tydliggöra att människors och djurs rättigheter hör ihop.

I FN-rapporten "Livestock’s Long Shadow" framgår att köttindustrin är en huvudorsak till markförstörelse, skogsskövling, vattenförorening, vattenbrist och förlorad biologisk mångfald. I rapporten fastslås att djurhållningen är en viktig faktor till alla våra allvarligaste miljöproblem, på varje skala från den lokala till den globala.

Antalet hungriga människor ökar enligt FN:s nya rapport "The State of Food Security". Under 2016 var 815 miljoner människor, elva procent i världen, hungriga - vilket är 38 miljoner fler än 2015. Rapporten betonar bland annat att klimatrelaterade händelser och konflikter driver på matbristen i världen. Köttkonsumtionen i världens rika länder är den stora resursboven.

Enligt FN:s miljöpanel UNEP måste vi omgående och drastiskt minska konsumtionen av kött- och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Det stora klimatproblemet med kött och mjölk är att den mark som används för att producera animalier förhindrar att denna mark används till att binda in koldioxid i form av växande träd och skog. Detta är nämligen ett billigt sätt att minska halten koldioxid i atmosfären.

Av matens klimatpåverkan kommer 75 procent från kött- och mejerikonsumtion, enligt Naturvårdsverket. Det mest etiska vore att minska utsläppen av växthusgaser genom att satsa på växtbaserad mat. Världsnaturfonden, Djurens Rätt och Svensk mat- och miljöinformation vill att Sverige antar mål om att köttkonsumtionen ska halveras till 2030. Det borde regeringen ta fasta på och revidera livsmedelsstrategin.

Nu till jul har du som väljare chansen att visa vad du tycker om regeringens nya livsmedelsstrategi genom att äta växtbaserat och skippa skinkan. Det vore en riktigt snäll julklapp till grisarna, världens alla hungriga människor och klimatet.

Jonas Paulsson, Köttfri måndag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons