Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Regeringen har nu fullt fokus på landsbygden

Onsdagen den 26 april går min färd till Dalarna där jag ska träffa många landsbygdsbor. Jag ska bland annat besöka sågverksföretaget Bergkvist-Insjön i Leksand samt Ryggåsstugan Snöå Bruk och Snöborg Gård i Vansbro, skriver Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S).

Annons

Sverige har under lång tid dragits isär. Klyftorna har ökat och landsbygden har försakats. Så här får det inte fortsätta. Regeringen har nu fullt fokus på landsbygden och vill vända utvecklingen med ett samhällsbygge för ett land som håller ihop.

Jag bor i Karungi, en liten by vid Torne älv norr om Haparanda, och där har jag bott hela livet. Jag har själv sett lanthandeln stänga och vet att många upplever att staten drar sig tillbaka och att välfärden och servicen försämras. Som landsbygdsbo vet jag hur viktigt det är att saker och ting fungerar även utanför städerna och att det finns jobb, butiker, skolor, uppkoppling mot internet och mycket mer.

Jag vill veta mer om vad människorna i hela vårt land tycker om samhällsutvecklingen. Därför genomför jag nu en Sverigeresa som innan sommaren tar mig till samtliga län och ett 50-tal kommuner, främst på landsbygden.

Onsdagen den 26 april går min färd till Dalarna där jag ska träffa många landsbygdsbor. Jag ska bland annat besöka sågverksföretaget Bergkvist-Insjön i Leksand samt Ryggåsstugan Snöå Bruk och Snöborg Gård i Vansbro.

Jag ska lyssna in de lokala förutsättningarna och hämta in synpunkter kring regeringens arbete för att människor ska kunna bo, leva och jobba på landsbygden. Regeringen har hittills bland annat:

- Höjt det permanenta stödet till välfärden i kommunerna med tio miljarder per år

- Tagit fram en nationell livsmedelsstrategi som ska öka den svenska matproduktionen och skapa fler jobb och på detta satsar vi en ”matmiljard”

- Infört ett driftstöd till lanthandlar, här i Dalarna drivs hela tio lanthandlar med hjälp av detta

- Avsatt över fem miljarder till bredbandsutbyggnad på landsbygden

- Ökat den statliga närvaron i hela landet

Fler bra saker är på gång, som den parlamentariska landsbygdskommitténs 75 förslag för en sammanhållen landsbygdspolitik som nyss överlämnades till regeringen. Förslagen har varit ute på remiss och vi har fått över 550 svar. Målet är att regeringen ska lägga en landsbygdsproposition under våren 2018.

Regeringen arbetar även intensivt med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram, vilket är viktigt för skogslänet Dalarna. Skogen är en nyckel i övergången från ett fossilberoende samhälle till ett grönt biobaserat samhälle.

Det här är såklart inte tillräckligt utan vi måste göra mer– men det tar tid att vända utvecklingen. Det här dock är en viktig början på en ny politik för landsbygden. Regeringen tror på en ljusnande framtid för ett land som håller ihop.

Att se till alla människor och hela landets utveckling är en del av den svenska modellen. En modell som ska utvecklas, inte avvecklas. Jag ser fram emot onsdagens besök i det vackra och driftiga Dalarna för att lyssna och få med mig fler idéer kring hur vi kan lyckas i arbetet. Tillsammans bygger vi Sverige starkare.

Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons