Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Rädda liv - inför mobilförbud i trafiken

Annons

Nyligen har Transportstyrelsen dragit igång en utredning om äldres lämplighet i trafiken.

Naturligtvis skall personer med någon form av sjukdom, som gör att personen är olämplig som bilförare förlora rätten att köra bil. Den bedömningen skall läkare och ingen annan göra.

Men är det inte hög tid att nu också lagstifta om förbud att använda mobil och surfplatta under bilkörning?

Det sker väldigt många avkörningar, mitträckeskörningar och andra trafikförseelser, som mycket säkert beror på användande av mobiler och surfplattor. Det gäller såväl bussförare som lastbilsförare och privatbilister.

Polisen ska vid varje trafikolycka kolla om föraren suttit och knappat på någon av ovan nämnda apparater, om så är fallet skall körkortet dras in.

Här behövs ingen vidare utredning - bara ge polisen uppdraget, så skulle vi snart få betydligt färre både stora och små trafikolyckor.

Vad är det som gör att Transportstyrelsen inte litar på läkarna? Är det för att det är lättare att angripa äldre människor än både transport- och bussföretag och de yngre människorna? Det är faktiskt de som struntar i både trafikregler och trafiksäkerhet.

Ett stopp för användandet av mobiler och surfplattor under bilkörning skulle rädda många liv i trafiken. det skulle också spara stora summor pengar i såväl sjukvårdskostnader, som för Trafikverket och Transportstyrelsen.

Dan Ericson, trafikant

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons