Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Prova en nykter jul – för barnens skull

/

Julen är något av barnens högtid. En tid på året som de flesta barn ser fram emot. Men för många vuxna är julen en högtid där spriten flödar – och det innebär i åtskilliga fall att omdömet trubbas av, spärrarna släpper och mycket man inte tänkt sig händer.

Annons

För åtskilliga barn blir julen därför en tid man bävar för. Föräldrar som dricker för mycket, blir våldsamma, slåss eller utför övergrepp – och då inte enbart på varandra. Ofta blir det barnen som råkar illa ut.

Förtroendet för föräldrar som bär sig åt på det sättet är svårt att återupprätta. Barn som misshandlas eller utsätts för övergrepp under rusets inverkan har svårt att efter det åter lita på sina föräldrar.

Det är svårt att i förväg veta vilka vuxna som denna jul ser till att deras barn råkar illa ut. För alla som misshandlar eller förgriper sig på ett barn är någon gång den första gången. Det är en risk som vi alla vuxna tar när vi dricker alkohol. Och ju fler som dricker alkohol – desto mera rättfärdigar vi att alla andra ska dricka alkohol.

Tänk om vi alla kunde komma överens om att ge alla barn en chans till en vit och lycklig jul. Om vi alla kunde delta i det experimentet och försöka att avstå från alkoholen denna jul. Testa om det går att fira julens traditioner utan att hälla i sig mängder av alkohol. Vi som är med i det nyktra ordenssällskapet Tempelriddarna vet att det går. Vi avstår alltid från alkoholen.

Varför inte prova det du också – för både din och barnens skull!

Lars-Erik Måg

Mästare Riddaretemplet Ariel, Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons