Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Politiker i fullmäktige måste kunna ändra åsikt – även om det innebär att stå på nationalisters sida

Annons

Som relativt nykläckt fritidspolitiker har jag på sistone lyssnat på kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige där jag sett hur debatten förts i olika frågor och hur argumentationen lyfts fram.

Det har initialt varit väldigt spännande att se hur representanterna från olika partier voterar i olika frågor där någon debattör har framfört kloka och starka argument.

Men efter ett tag uppfattar jag mest själva debatten som ett spel för gallerierna. I många fall har man redan bestämt sig innan hur man ska votera i en specifik fråga i olika allianser och inom partiet, oavsett hur starka argumenten för och emot är under debatten.

I bland har jag fått bita hårt i skämskudden när jag ser hur man fortsätter att argumentera för en sak även om debatten är förlorad – det är extremt ovanligt att någon ändrar inställning under debatten.

Syftet med att framföra sina argument inför en församling är att man får olika infallsvinklar i en fråga. Infallsvinklar som man själv eller partiet inte tänkt på för att slutligen efter debatten komma fram till en klok slutsats.

Hela den processen är i dag i princip åsidosatt – oavsett om det kommer fram nya starka argument så står man fast vid sin tidigare ståndpunkt.

Att inte ta in nya intryck och idéer i en fråga och ändra ståndpunkt på grund av ny fakta och nya idéer är bara dumt och leder till att beslutet i många fall blir fel, vilket påverkar en hel kommun eller ett helt landsting.

Man borde resonera både FÖRE och EFTER en debatt om hur man ska votera.

Man måste ha modet, ansvaret och stödet att ändra åsikt under och efter en debatt, oavsett om det är en representant för ett grönt, alternativt, liberalt, traditionellt, auktoritärt eller nationalistiskt parti som framfört nya argument.

Jag ser fram emot att få se fler politiker som vågar säga sin mening om ny fakta eller information som kommit fram i en debatt. Det är hedervärt att ändra åsikt i en fråga – det tyder på intelligens och klokskap.

Som den legendariske brittiske premiärministern och en av Europas främsta politiker genom tiderna - Winston Churchill - sa: 

”Att förbättra är att förändra; att vara perfekt är att ändra ofta.”

Jon Bylund, Liberalerna Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons