Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Polisen i Dalarna: Kommunpolitikern ljuger – nazisterna åtnjuter ingen säker fristad i Borlänge

Annons

I en debattartikel av Magnus Ranstorp, publicerad i Svenska Dagbladet den 4 januari rapporterar han bland annat från en internationell konferens mot högerextremism i Borlänge, ”Nordic Safe Cities", arrangerad av Nordiska ministerrådet.

Texten nedan är ingen kritik mot artikelförfattaren, men mot dennes uppgiftslämnare, en icke namngiven lokal politiker i Borlänge.

Polisen i Dalarna har deltagit aktivt tillsammans med Borlänge kommun och säkerhetspolisen i förberedelserna inför konferensen, bland annat genom att bedöma eventuella hotbilder.

Ingen hotbild kunde konstateras och den gemensamma bedömningen var att tillsyn inom ramen för polisens ordinarie verksamhet var tillräcklig. 

Polisen i Borlänge och Dalarna var inte inbjudna att delta i konferensen. Hade vi varit det hade vi på ort och ställe kunnat replikera på de uppgifter som Magnus Ranstorp uppger sig ha fått om att ”polisen avrått från att genomföra en guidad rundtur kring Borlänge”.

Orsaken uppgavs vara att ”polisen inte kunde garantera säkerheten med rådande hotbild från Nordiska motståndsrörelsen (NMR).” Bussturen hade därför ställts in.

En lokal politiker ska också, enligt Ranstorp, ha yttrat att …” det var svårt att övertyga lokalpolisen att de måste ta tag i NMR:s närvaro. De beklagade sig i stället över att det saknades tillräckliga polisiära resurser i Dalarna.” 

”I stället för att trycka tillbaka NMR åtnjuter nazisterna en säker fristad där” påstås i Ranstorps artikel.

Den lokala politikerns påstådda uppgifter är helt felaktiga, och det är svårt att förstå syftet med dessa lögner. De underlättar definitivt inte lokalpolisområde Borlänges samverkan med kommunen inom ramen för de medborgarlöften som ska ligga till grund för polisverksamheten.

En grundläggande förutsättning är ju att i det arbetet enas om en gemensam problembild.

Inget kan vara mer felaktigt än att påstå att polisen i Dalarna, av vilket skäl det vara månde, skulle avstå från att bekämpa brottslig extremism, varifrån den än må komma.

Historiskt finns en lång tradition, sedan många år, av en väl fungerande brottsförebyggande och trygghetsskapande samverkan mellan polisen och Borlänge kommun. Det vore olyckligt om den traditionen äventyras genom att kommunpolitiker sprider direkt falska påståenden om polisen i Dalarna.

Lars Lindahl, polisområdeschef, Dalarna                              

Mats Lagerblad, lokalpolisområdeschef, Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons