Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Pinsamt att en högre vårdchef i Dalarna anklagar myndigheter för läkarstöld

Annons

En högre chef i Landstinget Dalarna har skrivit till regeringen med flera och sagt att det inte är ”schysst att myndigheter snor personal från vården”, då läkare har lämnat sin anställning i Landstinget Dalarna för att i stället börja på Transportstyrelsen och Försäkringskassan.

LÄS MER: Landstinget i brev till regeringen: "Ta inte vår personal"

Vi anser att när Landstinget Dalarna tillskriver regeringen ska det inte göras av en enskild chef. Speciellt inte i en fråga som är politiskt laddad och där krav i skrivelsen är att lönebildningen ska ske på annat sätt än genom förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

Står Gunnar Barke (S) och Socialdemokraterna bakom skrivelsen? Vi får det intrycket då det framgår att chefstjänstemannen enligt skrivningen är ”ansvarig för vården i Dalarna”.

Vi vill definitivt vända oss emot att en chef på Landstinget Dalarna gör sig till talesperson för hela landstinget. Och att denne i ett brev till bland annat socialminister Annika Strandhäll (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), säger att myndigheterna ”slösar allas våra skattepengar till att köpa personal från vården, från patienterna till kontorsstolarna och till närmast fantasilöner”. Faktum är att lönen för dessa personer inte ökade nämnvärt.

SE LEDARSIDANS PARODI: Masjävlas: Landstingsråd "Gunnar Barkbåt" (S) till storms mot statens läkarstölder

Vi har en fri arbetsmarknad i Sverige där ingen ska vara livegen. Har läkare en önskan att gå från Landstinget Dalarna så är det deras fulla rätt. Problemet är att vi, landstinget, inte själva kan locka dessa att stanna kvar i landstingets regi. Varför klarar vi inte av att rekrytera exempelvis sjuksköterskor? Vilka ska ha sänkt lön för att hjälpa Landstinget Dalarna på traven i den frågan?

Här måste den socialdemokratiska ledningen skärskåda sig själv och fundera över hur man ska behålla sin personal, i stället för att beklaga sig över att andra ”snor” personal från landstinget.

När vi sedan kan läsa i Dagens medicin (en rikstäckande medicinsk tidskrift) att Dalarna inte tycker att det är schysst att myndigheter rekryterar personal från vården, blir det smått pinsamt. Det visar snarare på landstingets egna tillkortakommanden.

Om någon nu ska skriva till socialministern och infrastrukturministern så borde det ha varit den politiska ledningen i landstinget och ingen annan. Detta då det är dem som har makten och möjligheten att påverka, men de vill väl inte stöta sig med sina egna partikamrater.

LÄS MER: Dalarna har längst väntetid till cancerbehandling: ”Helt oacceptabelt”

Sedan förväntar vi oss att vi i fortsättningen ska slippa nyttja regeringens diarium för att hämta handlingar som har sitt ursprung i Landstinget Dalarna. Det ska inte vara avgörande för att sådant här avslöjas att den politiska oppositionen frågar efter handlingar som först därefter diarieförs.

Ulf Berg (M), oppositionsråd landstinget Dalarna

Christer Carlsson (M), oppositionsråd landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons