Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Patrik Liljeglöd (V): Ensamkommande har ersatt sjukskrivna som samtidens syndabockar – men sexualbrotten försvinner inte med dem

Annons

När det diskuteras kring asylrätten, om migrationsverkets ålderuppskrivningar eller den mänskliga rättigheten att få fly från krig så är det snarare regel än undantag att det dyker upp någon SD-sympatisör och börjar skriva om sexuella övergrepp och en ökad otrygghet i samhället.

Jag tror vi kan enas om att företeelsen sexuella övergrepp och ofredanden är avskyvärd oavsett om de begås av en man med ljus eller mörk hy. Problembilden är att dessa brott begås och att det skapar otrygghet. Hur skapar vi mer trygghet? Och hur motverkar vi att sådant här händer? Det är där fokus bör ligga i denna fråga.

När denna fråga sammankopplas med principen om den allmänna rätten att få asyl så löser det faktiskt inte problemen. Det påminner mer om det feltänk som så ofta förekommer på arbetsplatser där problem uppstått. Man söker en syndabock, väljer ut en och tänker ”om bara han eller hon försvann så skulle allt bli bra”.

Ofta försvinner syndabocken och så upptäcker man att problemen är kvar och så går sökandet vidare efter en ny syndabock. Gör vi så kommer vi aldrig nå roten på problemen utan bara bada i en illusion och föreställning om hur saker är.

De ensamkommande som nu är i blickfånget och måltavla för syndabockstänket har ersatt ”de fuskande systemutnyttjarna” som för tio år sedan var den tidens syndabockar, det var de som utmålades som anledningen till att välfärden inte skulle räcka till, så stupstocken infördes och de sjuka skulle arbeta och så vidare.

Det är lättare att hitta någon som får bära skuld för problemen än att faktiskt göra något åt dem, eftersom den bilden ofta är mer komplex och mångfacetterad.

Patrik Liljeglöd, Vänsterpartiet Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons