Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Ödesfråga att kombinera praktisk och teoretisk utbildning

/

Den svenska kompetensförsörjningen kräver ett utbildningssystem i takt med nutiden, rustat för framtiden. Nyligen presenterade gymnasieutredningen sitt förslag, som till viss del bygger på branschernas framförda synpunkter.

Annons

Men för att lösa svensk industris verkliga utmaningar behöver politikerna våga mer, och ännu bättre lyssna på industrins parter.

I år firar Teknikcollege, landets mest framgångsrika samverkan för kompetensförsörjning, 10-årsjubileum.

Teknikcollege grundades av industrins parter för att bättre anpassa teknikutbildningarna till företagens behov och för att få fler att söka dessa utbildningar.

I dag utgörs Teknikcollege av 3 000 medverkande företag och 150 utbildningsanordnare, från norr till söder.

Inom IF Metalls avdelning Bergslagen (södra Dalarna och norra Västmanland) finns tre certifierade Teknikcollege, i Avesta, Fagersta och Ludvika.

Erfarenheterna från Teknikcollege visar att industrin efterfrågar teoretiska praktiker och praktiska teoretiker.

Det innebär i klartext att dagens tydliga uppdelning mellan praktiska yrkesutbildningar och teoretiska högskoleförberedande utbildningar är omodern.

Den passar inte industriföretagens verklighet.

Ska Sverige ta vara på teknikens möjligheter behöver industrins medarbetare olika kombinationer av teori och praktik – inte antingen eller. Här går inte gymnasieutredningen nog långt.

Det är dags för politiken att förverkliga den yrkesutgång på teknikprogrammet som den tidigare yrkesprogramsutredningen lade fram efter att ha lyssnat på parterna.

Om Sverige ska ha en industri i världsklass behöver vi satsa på den viktigaste resursen – de nuvarande och framtida medarbetarna – oavsett om de är unga, nyanlända eller omskolade.

Endast så kan vi klara den globala konkurrensen.

Kalle Sahlin

Ordförande, IF Metall avdelning Berglagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons