Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Oavsett vem som ligger bakom giftgasattacken strider det land som attackerar Syrien mot FN:s stadgar

Annons

Efter andra världskriget slog Nürnbergdomstolen fast att det värsta brottet av alla är det när ett land går till  krig mot ett annat.FN:s stadgar förbjuder väpnat våld mellan sina medlemmar. Den enda institution som har rätt att tillgripa våld mot en nation är FN:s säkerhetsråd.

Nu bevittnar vi en utveckling av de internationella relationerna som gör oss väldigt oroliga. Motsättningarna mellan västvärlden med USA i spetsen å ena sidan och Ryssland-Kina å andra sidan skärps snabbt och riskerar att slå över i en militär storkonflikt där kärnvapenanvändning är ett uppenbart skräckscenario.

Anklagelserna mellan blocken blir allt allvarligare.  Nu är det särskilt viktigt att hävda och hålla fast vid de internationellt beslutade formerna för internationellt umgänge. Det innebär också att våga kritisera de nationer som bryter regelverket och våga fördöma de statsledningar som sätter sig över internationell rätt.Det innebär också att hävda FN:s auktoritet och kräva att FN vågar stå upp för sina egna stadgar. Om inte FN mäktar försvara internationell rätt blir det bara den starkes militära styrka som räknas – och med dagens kärnstridsspetsar går det inte att förena med mänsklighetens överlevnad!

I dag hotar flera länder att starta krig mot Syrien. Det uppgivna motivet är en påstådd giftgasattack som Syriens regering förmodas ligga bakom. Hur det är med den saken kommer framtiden att utvisa.

Men oavsett vem som bär skulden för attacken så vore det ett solklart stadgebrott att starta ett angrepp mot Syrien och det är ett lika solklart stadgebrott att hota med angrepp.

Vi svenskar kan påverka den internationella utvecklingen genom våra valda representanter i riksdag och regering. Vi vädjar nu till vår statsminister och utrikesminister: Hävda FN:s auktoritet och internationella rätt! Avvisa planerade krig mot Syrien!

Helge Sonntag, Falu FN-förenings styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons