Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Nya strokevården räddar liv – om riktlinjerna följs också i Dalarna

Annons

Vilka politiker i Landstinget Dalarna lovar att genomföra den bästa strokevården för sina invånare?

Möjligheten finns där. Det visar de nya riktlinjer för strokevården som i dagarna kom från Socialstyrelsen. Målen är högt satta och kommer bli en utmaning för flera landsting, skriver Socialstyrelsen.

För Landstinget Dalarna handlar det om en investering på 21,4 miljoner kronor, enligt STROKE-Riksförbundets beräkningar utifrån Socialstyrelsens bedömning av de ekonomiska konsekvenserna av de nationella riktlinjerna. Pengar som egentligen kan sparas hem direkt.

För att det ska bli möjligt krävs att de nya riktlinjerna för stroke blir verklighet. Det handlar bland annat om att alla som blir akut sjuka i stroke ska åka snabbspår och få bästa möjliga vård på en strokeenhet.

Varierande rutiner i den akuta strokesjukvården har gett stora lokala och regionala skillnader när det gäller andelen patienter som behandlas med propplösande medicin, så kallad trombolys, respektive behandlas så att man på mekaniskt sätt avlägsnar proppen i hjärnan genom att föra in en kateter via ett kärl i ljumsken upp i hjärnan, så kallad trombektomi.

Trombektomi utförs i dagsläget endast vid en handfull sjukhus i Sverige. Men om inte jämlik vård bara ska bli fagra ord från politiker måste underbehandlingen av trombolys upphöra och trombektomi inte bli en behandling för ett fåtal som har ”turen” att drabbas av stroke i rätt del av landet och vid rätt tillfälle.

På många platser i Sverige, är akuttransport med helikopter det enda alternativet för att personer ska få behandling i tid. Vi kan inte acceptera att man norr om Uppsala bara kan genomföra trombektomibehandling när schemalagd personal är på plats. En stroke kan man få alla tider på dygnet!

Av de patienter som får trombektomibehandling klarar sig nästan hälften utan hjälp efteråt - att jämföra med de strokepatienter som får standardbehandling där 83 procent är beroende av hjälp.

Förutom vinsten i mänsklig frihet och oberoende innebär en behandling med trombektomi en uppskattad besparing på över 400 000 kronor per person, tack vare att personen helt eller delvis slipper få allvarliga funktionsnedsättningar.

Strokevården kostar pengar, men det är också en av de sjukdomar där man kan göra mycket för patienterna. Alla strokedrabbade måste garanteras en individuell rehabiliteringsplan som ska följa individen genom hela vårdkedjan.

Nästan alla känner någon som fått en stroke och vet att det ofta är en livslång kamp med rehabilitering och träning för att bibehålla och återta förlorade förmågor. Det kan handla om allt från basala saker som att själv kunna ta sig till toa, till att vara en fungerande samhällsmedborgare som kan vara en funktionabel mor- eller farförälder som leker med barnbarnen och kanske kan vara med och hjälpa till i fotbollsklubben.

Om politikerna menar allvar med att Dalarna ska ha den bästa strokevården för sina invånare så måste de ta sitt ansvar och inte lägga över besluten till verksamhetscheferna på respektive enhet.

Kjell Holm, verksamhetschef STROKE-Riksförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons