Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Nej, vi utrotar inte ätstörningarna med slagord och väntan på staten

Artikel 4 av 4
Ätstörningsstopp
Visa alla artiklar

Sofie Eriksson, socialdemokrat, kritiserade i onsdags (22/3), psykolog och professor Ata Ghaderis råd om hur man utrotar ätstörningar. Hon skrev bland annat "Jag tycker faktiskt att det är lite ynkligt av en professor och psykolog att i stora drag luta sin åtgärdslista vad gäller ätstörningar på konsumentmakt och krav på lärare och föräldrar". Här ger Ata Ghaderi sitt svar på kritiken.

Annons

REPLIK. Psykologi är ett område där alla upplever sig vara experter i olika grad i kraft av livserfarenheter, och därav är åsikterna många och högst varierande. Sofie Eriksson hävdar bland annat att en del insjuknar i ätstörningar på grund av truama, depressivitet eller stress.

LÄS MER: Debatt: Nej, vi kan inte lägga ansvaret för att utrota ätstörningar på individen

Visserligen är dessa riskfaktorer för psykiatriska problem i allmänhet och i bland komorbida tillstånd, men inga specifika riskfaktorer finns i dessa tillstånd för ätstörningar.

Det behöver inte heller handla om några ovanliga utvecklingar i kroppen. En utlösande faktor kan vara pubertetsutveckling som är väldigt normal.  Riskprofilerna ser väldigt olika ut.

Inget av dessa punkter är dock bärande för diskussionen. De förslag jag tog upp är några saker man kan göra - inte någon uttömmande lista på åtgärder. Jag håller helt med om att man bör försöka få till förändring av system, rättvis fördelning av resurser, jämlikhet etcetera. I praktiken ger dock dessa vackra ord, som visserligen innehåller fina idéer, ingen handlingskraft i nuet.

LÄS MER: Debatt: LISTA: 6 steg vi behöver ta för att utrota ätstörningar

Vi kan inte ropa slagord, eller kräva förändringar som görs av staten och bara vänta på det. Alla steg vi kan ta är bra. Vi lägger inte ansvaret på individen - vi bjuder in alla som vill att medverka och bidra. Små handlingar ger mer effekt än orden i sig, ynkligt eller inte.

Ett sjukt samhälle utmanar man med handling. Kapitalism är förslavande, men det är just detta system som bland annat socialdemokraterna verkar inom och inte sällan för. Jag tror dock att vi kan initiera och åstadkomma många förändringar inifrån. Förändring kan komma från flera håll.

LÄS MER: "Chefen sa att jag skulle få jobbet - om jag gick ner 3 kilo"

Ata Ghaderi, professor och psykolog, Institutionen för klinisk neurovetenskapKarolinska institutet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Ätstörningsstopp
Annons