Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Nej, vi kan inte lägga ansvaret för att utrota ätstörningar på individen

Artikel 3 av 4
Ätstörningsstopp
Visa alla artiklar

"Jag tycker faktiskt att det är lite ynkligt av en professor och psykolog att i stora drag luta sin åtgärdslista vad gäller ätstörningar på konsumentmakt och krav på lärare och föräldrar". Det skriver Sofie Eriksson, socialdemokrat från Falun.

Annons

REPLIK. Det är positivt att vi diskuterar och föreslår lösningar på destruktiva mönster i vår samhällskropp. Ätstörningar är ett av dessa mönster - en pestböld på vårt kollektiv som smittar de av oss som är särskilt känsliga för hur samtidens krav är formade. Genom ätstörningarna offrar vi människoliv till en samhällsordning som sätter tillväxt före människors hälsa.

Alla som insjuknar i någon form av ätstört beteende gör inte det på grund av ångest över sin kropp. För en del handlar det om andra omständigheter - till exempel trauma, stress eller depression - som tar sig uttryck i överdriven självkontroll.

LÄS MER: "Chefen sa att jag skulle få jobbet - om jag gick ner 3 kilo"

För andra sker det genom ovanlig utveckling av kroppen under eller efter puberteten. Helt oavsett orsak är det viktigt att ta hänsyn till människors olikheter och specifika behov.

Därför är det välkommet att Julia Hållberg (LUF) skrev artikeln om just sina erfarenheter och att Ata Ghaderi, professor och psykolog, som svar gav förslag på lösningar. Men jag tycker faktiskt att det är lite ynkligt av en professor och psykolog att i stora drag luta sin åtgärdslista på konsumentmakt och krav på lärare och föräldrar.

För det är svårt komma till bukt med ätstörningar och deras farliga inverkan på oss som drabbas utan att också inkludera en rejäl kritik och förändring av inte bara normer utan även samhällets maktfördelning och ideologi.

Det är lätt att tipsa oss om att sluta köpa modetidningar med bilder på smala modeller, eller kläder från företag med detsamma. Svårare är att slippa utsättas för reklam i alla rum vi befinner oss i till vardags, att undvika sexualiseringen av kvinnokroppen, machokraven på männen och stressen från arbetslivet som förstör matrutinerna för många arbetarkvinnor.

LÄS MER: Debatt: LISTA: 6 steg vi behöver ta för att utrota ätstörningar

Kapitalismen profiterar på vår stress, ohälsa och otillräcklighet. Genom tillväxten ska vi aldrig vara nöjda. Alltid vilja något mer, något annat. Det värsta är att det finns de som tjänar pengar på vår ångest inför det omöjliga målet att uppnå det skönhetsideal vi lärt oss eftertrakta.

Om vi verkligen vill utrota ätstörningar kommer vi behöva förändra systemen som styr vår ekonomi. Vi kan organisera oss i något som är större än oss själva och vår konsumtion. Vi kan odla samhällsidéer om att livet och lyckan inte handlar om konkurrens och tillväxt. Vi kan fördela makten och resurserna i samhället mer jämlikt.

Om vi ska utrota ätstörningar på riktigt räcker det inte att luta oss mot individuella lösningar. Vi behöver omdana ett sjukt samhälle.

Sofie Eriksson, socialdemokrat från Falun

LÄS MER: Eleonor blev frisk från anorexin efter tio år: "Läkarna hade gett upp hoppet"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Ätstörningsstopp
Annons