Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Nej, Moderaterna, 9,4 miljarder bör inte sparas in på sjukförsäkringen och LSS

Annons

Det finns brister i Sveriges allmänna sjukförsäkring. Men de bristerna ska rättas till och människor ska kunna känna trygghet. Om du blir sjuk i Sverige så ska du kunna lita på en trygg försäkring och snabbt stöd tillbaka till bra hälsa och jobb. Så är det inte för alla i dag, och det är oacceptabelt. Socialdemokraternas lösningar skiljer sig radikalt från Moderaternas. När vi vill utveckla vill Moderaterna avveckla.

Därför har vi socialdemokrater i riksdag och regering gjort flera viktiga reformer. Stödet till individen behöver utvecklas och samverkan mellan myndigheter, arbetsgivare och organisationer måste fungera.

Vi har avskaffat den bortre tidsgräns som Moderaterna införde – för högerns stupstock ska bort! Sjuka ska inte tvingas bli oförsäkrade i Sverige. Regeringen har gett ett nolltoleransuppdrag till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, för att inte någon människa ska trilla mellan stolarna.

Människor ska prövas mot och ges stöd att komma tillbaka till en verklig arbetsmarknad. Därför kommer vi att se över tillämpningen av begreppet som kallas normalt förekommande arbete. Väntar du på behandling eller har en plan för rehabilitering för att bli frisk och komma tillbaka till jobbet, så ska det inte avbrytas i onödan när den erbjuder de bästa möjligheterna att återgå i arbete. Därför ser vi över de särskilda skälen när man prövas i sjukförsäkringen.

Målet är självklart – ingen ska behöva bli sjuk av sitt jobb. Men om du blir sjuk så ska du få snabb hjälp, du ska förstå vad som händer och vilka beslut som fattas och du ska så snabbt som möjligt kunna bli frisk och komma tillbaka till jobbet. Därför växlar vi i regeringen upp arbetet och vidtar nu många kraftiga åtgärder.

Regeringen vill också avskaffa karensdagen och införa ett karensavdrag för att ge rättvisare förutsättningar för olika yrkesgrupper vid sjukfall. Dessutom stärks landstingens ekonomi för att minska väntetider och för att fler ska få vård efter behov i rätt tid.

Moderaterna har presenterat sitt alternativ. En av Moderaternas största besparingar sker med 9,4 miljarder på sjukförsäkringen och LSS. På sjuka ska moderaterna spara 4,5 miljarder kronor. Moderaterna vill återigen börja utförsäkra människor med sin stupstock, de sänker ersättningsnivåerna redan från dag 90 och sedan ytterligare efter ett år. En ny karensdag ska också införas.

Om Ann-Britt Åsebol (M) kallar sjukförsäkringen ett ”systemhaveri” i dag. Vad ska hon då kalla den efter den kalldusch som Moderaterna nu förslår för Sveriges sjukförsäkring?

Moderaterna vill försämra sjukförsäkringen och de vill avveckla den svenska modellen. Vi socialdemokrater vill förstärka sjukförsäkringen och utveckla den svenska modellen. Nu är valet ditt. Rösta den 9 september.

Marie Olsson (S), riksdagsledamot från Orsa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons