Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Nej, Löfven sa aldrig att landsbygden är till för storstadsbor – C:s agerande gränsar till fake news

Annons

Svar till debattartikeln "Centerpartiet: Landsbygden är inget Skansen, Löfven" som publicerades i DT den 22/3:

Jag var på plats under slutfasen av det amerikanska presidentvalet i USA 2016. Begreppet fake news och alternativa fakta användes flitigt kopplat till Donald Trumps kampanj. Han kunde häva ur sig vad som helst och komma undan med det, ofta med bättre opinionsläge efteråt. Det var läskigt. Det tycker jag fortfarande.

Desinformation är ett hot mot en jämlik demokrati. Just nu sprids ett lösryckt citat från Stefan Löfven i sociala medier, främst av centerpartister och sverigedemokrater. Man försöker framställa statsministern som fullkomligt ointresserad av människor som bor på landsbygden.

Jag vill tacka Fredrik Jarl (C) för möjligheten att klargöra ett och annat om Stefan Löfvens och Sven-Erik Buchts presskonferens i måndags! Det var alltså då som Socialdemokraterna och regeringen presenterade satsningar på 1,5 miljarder mellan 2019–2020 och därefter 400 miljoner årligen på att förverkliga många av landsbygdskommitténs förslag.

Hela landet ska hålla ihop och därför har vi lagt om riktningen för landsbygdspolitiken, var statsministerns besked.

Satsningarna gick i korthet ut på följande:

Näringsliv och företagande får 430 miljoner kronor per år

Innovation och kunskapsutveckling får 49 miljoner kronor per år

Utbildning får 44 miljoner kronor per år

Boende och transporter får 105 miljoner kronor per år

Kultur får 22 miljoner kronor per år

Norrlandsstödet får 100 miljoner kronor per årUtöver landsbygdspropositionen har regeringen också fattat beslut om cirka 2,6 miljarder kronor under perioden 2018–2027 som ska gå till 30 landsbygdskommuner som har hög långtidsarbetslöshet. Detta förutom de satsningar som redan gjorts på bredband, service på landsbygd, ökad statlig närvaro, lärcentra, livsmedelsstrategin och lanthandlar.

Det handlar alltså om stora satsningar för att hela landet ska utvecklas. I slutet av pressträffen fick statsministern frågan om det är ett problem att allt fler flyttar från landsbygd till stad. Stefan Löfven svarade:”Målet är naturligtvis att man ska kunna bo, arbeta och driva företag i hela landet, så att man tar vara på hela landet. Det är inte bara i städer det finns kraft, i hela landet finns det kraft. Vi ska ta hand om skogen, se till att ha livsmedelsförsörjning. Många tycker om besöksnäringen ute på landet, då kan det inte bara fungera när besökarna kommer utan det måste fungera året om.”

”Jag är helt övertygad om att vi alla vill se att hela landet överlever, inte minst när storstadsbor åker ut och ska koppla av på landsbygden.”Ger miljardsatsningarna intryck av att landsbygden är oviktig för regeringen? Har Löfven sagt att ”landsbygden är som Skansen”? Inte direkt. Det sammantagna budskapet är faktiskt inte alls att det här med att hela landet ska utvecklas bara är något gulligt särintresse för landsbygdsborna, eller något skoj för stadsborna när de ska på semester, tvärtom!

Budskapet är att det här handlar om att landsbygden är ett riksintresse och en angelägenhet för alla människor i Sverige. Va? Ja! För alla! Men det fattar man ju inte om man bara läser den andra halvan av sista meningen, eller hur?

Det lösryckta citat som centerpartister och sverigedemokrater sprider just nu påminner om min upplevelse i USA för snart ett och ett halvt år sedan. Det gränsar till fake news.

Läskigt. Ohederligt. Men jag tackar för möjligheten att berätta mer om regeringens satsningar för landsbygden!

Sofie Eriksson, ledamot SSU:s förbundsstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons