Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Nej, kommunen bör inte sälja sina lägenheter till privata intressen - inspireras av miljonprogrammen i stället

Annons

Det är sorgligt att i dag se att socialdemokrater i flera av Sveriges kommuner säljer ut sina kommunala hyresrätter. Skälet som anges är ofta att få in pengar till att bygga nya bostäder. Processerna har i flera fall även omgärdats av hemlighetsmakeri och korta handläggningstider så att förtroendevalda och politiker har haft svårt att kunna följa och demokratiskt förankra ärendena i sina respektive partier.

De som blir lidande är de hyresgäster som drabbas, för vi vet att inte sällan så innebär en utförsäljning av kommunala bostäder till en privat ägare risker för hyreshöjningar, sämre underhåll samt även ombildningar till bostadsrätter.

Allmännyttans historia började på allvar ta fart efter andra världskriget då kommunerna fick ett bostadsförsörjningsansvar. Det fanns behov av att befolkningen i en kommun skulle garanteras en bra bostad med rimlig hyra. Parollen löd: ”Goda bostäder åt alla”.

Under 50- och 60-talet, i takt med stigande bostadsbrist och de stora omflyttningarna från landsbygden in till storstäderna ökade behovet av moderna bostäder än mer. Det blev nödvändigt att satsa stort på det kommunala bostadsbyggandet. Det så kallade miljonprogrammet sjösattes 1965 då en miljon bostäder började byggas.

Ett viktigt skäl var även att man ville ha ett demokratiskt inflytande över byggprocessen samt förvaltandet för att garantera kvalitén på de bostäder som svenska folket behövde.

Det fiffiga i att kommunen (du och jag) via det allmännyttiga bostadsbolaget äger hyresrätter är att vi, via våra valda politiker har insyn och kan påverka vårt boende. Vi kan känna oss trygga med att hyresvärden inte försämrar standarden eller höjer hyran för att kunna ta ut en vinst, utan det är vi hyresgäster som är det viktiga.

Kommunen kan påverka vad som byggs, hur mycket samt har ett ansvar för att alla invånare har en bostad. Det är även viktigt för det kommunala bostadsbolaget att kunna fortsätta äga och förvalta de lite äldre lägenhetsbestånden då de som regel utgör en viktig nettoförmögenhet med vanligtvis väldigt bra bostäder.

Värdet i dessa lägenheter är väsentligt och kan bland annat användas för att minska hyresnivån i nybyggda lägenheter. Det är ett ytterligare ett skäl att inte sälja ut dem till det privata. De kommuner som i dag, i mitt tycke, alldeles för lättvindigt säljer av sitt lägenhetsbestånd, borde tänka lite mer långsiktigt på vad det får för konsekvenser för invånarna i kommunen.

Vi behöver ha en bostadspolitik med höga ambitioner. Regeringen har tillsammans med Vänsterpartiet infört ett statligt investeringsstöd för att stimulera ökat byggande av miljövänliga hyresrätter och studentbostäder med rimliga hyror. I Leksand har vi exempelvis fått tre miljoner i stöd. Men nuvarande nivå räcker inte. Den behöver ökas ytterligare. Finansiering av nya hyreslägenheter måste ske via kreditgivning garanterad av samhälleliga beslut som under miljonprogrammet.

Vänsterpartiet är ett parti som arbetar för jämlikhet. Därför vill vi stärka allmännyttan, inte försvaga den ytterligare genom att sälja ut lägenhetsbeståndet till privata aktörer. Vi vill även införa ett förfarande där det krävs tillstånd från länsstyrelsen vid försäljning av bostäder ägda av kommunala bolag.

Kajsa Fredholm, ordförande, Vänsterpartiet i Leksand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons