Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Nej, att jägare upplever bågjakt som "häftigt"betyder inte att det borde tillåtas

Annons

Tillåten jakt med pil och båge är något som SvenskaJägareförbundet vill införa i Sverige. En i grunden primitiv jaktform. Jägareförbundet jobbar nu offensivt tillsammans med Svenska Bågjägareförbundet för att få Naturvårdsverket att godkänna bågjakt när föreskrifterna fö rjaktmedel skall ses över under nästa år.

Bågjakt är en jaktform som får bedrivas i vissa länder. När anhängarna av bågjakt framför sina argument för att det skall bli tillåtet även i vårt land, framstår dessa som synnerligen egoistiska och helt i avsaknad av djurskyddsperspektiv.

Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, har i en av Sveriges största jakttidningar uttryckt att det skulle vara ”häftigt” att smyga sig in på ett ståndskall med pilbåge och han hänvisar till youtubeklipp där man i andra länder skjuter älg med pil från pilbåge. Samtidigt tillstår han att det inte är lätt att skjuta bra med en pilbåge.

Om man misslyckas med att sätta pilen på ett dödande sätt, förutsätter Ligné att tillgång finns till krutvapen vid eftersök av pilskadat djur.

Alltså, det handlar inte om att avlivningen av ett djur i samband med jakt ska ske med så liten skadeskjutningsrisk och för djuret så smärtfritt förlopp som möjligt. Det handlar i stället om att jakten som sådan blir så lustfylld som möjligt för utövaren.

Vänsterpartiet motsätter sig starkt att man inför jaktmetoder som kan öka risken för skadeskjutningar och ökat lidande för jagade djur. Att bågjakt upplevs av förespråkarna som en ”häftig” jaktform är inget skäl för att bågjakt skall bli tillåtet i Sverige.

David Örnberg, Vänsterpartiet Dalarna, Elisabeth Rosengren, Vänsterpartiet region Uppsala, Anna Maria Romlid, Vänsterpartiet Västmanland,Uffe Stridsberg, Vänsterpartiet Gävleborg, Gert Raiml, Vänsterpartiet Värmland, Jens Holm, riksdagsman, Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons