Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Nej, alla religiösa skolor ska inte förbjudas för att en kanske har problem

Man tar sig för pannan. Alla kristna uttryck i skolan ska bort – för att socialdemokraterna är rädda för en muslimsk skola som misskött sig, skriver Tuve Skånberg, (KD), ordförande i civilutskottet och ledamot konstitutionsutskottet.

Annons

Socialdemokraterna har beslutat att de ska förbjuda alla religiösa inslag i skolvärlden. Religiösa friskolor ska förbjudas. Skolavslutningar i kyrkor med bön, sommarpsalm och välsignelse ska bort. Likaså frivilliga rastandakter.

Man tar sig för pannan. Alla kristna uttryck i skolan ska bort – för att socialdemokraterna är rädda för en muslimsk skola som misskött sig.

Det finns omkring 4000 friskolor i Sverige. 66 stycken av dessa är religiösa. 54 av dessa är kristna, elva muslimska och en är judisk. Av de elva muslimska har verksamheten vid en skola (0,025 procent av alla friskolor och 1,5 procent av de religiösa friskolorna) vid två tillfällen under det senaste året varit ifrågasatt.

Nu vill socialdemokraterna förbjuda alla övriga 65, liksom alla potentiella, framtida, religiösa friskolor, på grund av vad som hänt inom 1,5 procent av religiösa skolor.

Det är att slå ihjäl myggor med spade. Och varför straffa kristna och judiska skolor för vad som hänt i en muslimsk? Somliga av de kristna skolorna har funnits sedan 1700-talet och tillhör de äldsta skolorna i landet - och de har utomordentligt goda resultat vid jämförelse med andra skolor.

Om det är så att denna enda muslimska friskola gjort en uppdelning av pojkar och flickor utifrån den sed som råder i djupt muslimska länder, då finns all anledning att markera att det är oacceptabelt i Sverige.

Självklart ska även muslimska skolor lyda svensk lag och regelverk. Men Socialdemokraterna bryr sig inte om att invänta en process från ansvarig myndighet, Skolinspektionen, att utröna om skolan har ett demokratiproblem.

Ett uppdagat missförhållande på en skola används som kollektiv bestraffning gentemot alla konfessionella skolor, även kristna och judiska.

Enligt den socialdemokratiske civilministern Ardalan Shakarabi ska nu alla konfessionella friskolor ”anpassas till svensk lagstiftning”. Som om de 66 friskolorna nu skulle leva sitt eget liv utanför svensk lagstiftning.

Kongressbeslutet om att ”ha en skola fri från konfessionella inslag” är otydligt och reser många frågor. Vill Socialdemokraterna förbjuda adventljus? Julgran? Frånträda Europakonventionen om föräldrars rätt att välja skola utifrån sin religiösa övertygelse?

Och kommer Socialdemokraterna att lyda riksdagens tillkännagivande från maj 2015 om att ”det i annan utbildning än undervisning får förekomma enstaka konfessionella inslag som syftar till att överföra och utveckla traditioner som är en del av samhällets kulturarv. Att delta i sådana delar av utbildningen som innehåller konfessionella inslag ska vara frivilligt.” ?

Är regeringen och ansvarig skolminister beredd att riskera ett misstroendevotum i riksdagen genom att inte lyda riksdagsbeslutet?

Tuve Skånberg, (KD) ordförande i civilutskottet och ledamot konstitutionsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons