Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: MUF Dalarna: Skolan vinklar den politiska bilden av samhället – fel att inte släppa in oss ungdomsförbund

Annons

Högstadieskolorna i Ludvika kommun har lämnat besked om att de kommer hålla dörrarna stängda för politiska ungdomsförbund under valåret.

Vi ser det som ett stort misstag från de kommunala skolorna att inte värna om demokratin och låta elever ta del av den här typen av samhällsinformation.

Vi anser att vår uppgift som ungdomspolitiker är att informera, engagera och lyssna till elevernas åsikter. Inför valåret väljer den kommunala skolan istället att gå i en odemokratisk riktning.

Skolorna har beslutat att stänga portarna för politiska ungdomsförbund, vilket i sin tur kan leda till att de också stänger portarna för elevernas kunskap och uppfattning om politik. Vi upplever att skolorna i många fall har en tendens att vinkla den politiska bilden av samhället. Skolan ska fokusera på skolan och politiken på politiken. 

Vi både ser och hör hur engagemanget och intresset för politik finns hos ungdomarna, men att utvecklingen av antal engagerade ungdomar står still. Högstadieskolornas beslut är inte bara skadligt för elevernas politiska uppfattning utan också skadlig för skolans roll för demokratin.

För oss är det orimligt att stänga portarna under valåret. Under tidigare år har olika ungdomsförbund haft nästintill fri tillgång till att besöka skolan. Men Ludvikas högstadieskolor har nu valt en riktning som vi ser som oroväckande.

Ungas engagemang för att förändra samhället är demokratins drivkraft. När vi idag ser extremister som rör sig i samhället har de demokratiska ungdomsförbunden en viktigare roll än någonsin. Utan politisk kunskap är risken hög att ungdomar vänder sig till extremisterna.

När vi besöker skolor informerar vi inte bara, utan vi lyssnar och tar till oss av ungdomarnas åsikter. Vi anser att ungdomar behöver mer plats i det politiska etablissemanget både i kommunen och länet.

Vi behöver få in fler unga i politiken, inte färre. Därför tycker vi att högstadiets rektorer har begått ett misstag när de stängt dörrarna för politiska ungdomsförbund.

Sofia Axelsson, distriktsordförande MUF Dalarna

Hugo Abrahamsson, andre vice distriktsordförande, ordförande MUF Ludvika

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons