Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: MP i Falun: Säg nej till bilparkering på Rödbrotomten!

En bilparkering på Rödbrotomten skulle försämra miljön i området och strida mot kommunens egna styrdokument; både översiktsplanen och parkeringsstrategin, skriver fyra representanter för Miljöpartiet i Falun.

Annons

Faluns två nya centrum för kollektivtrafiken, Knutpunkten för lokal busstrafik och Resecentrum för tåg- och längre bussresor ligger inom bekvämt gångavstånd. Mellan dem ligger Rödbrotomten, som kommer att bebyggas för att knyta ihop den tätbebyggda staden med Resecentrum.

LÄS MER: Runnberg: Strategin att medvetet försämra för biltrafiken tar sig märkliga uttryck i Falun

För behandling i Falu kommunfullmäktige ligger nu en moderat motion om en tillfällig parkering på just den tomten. Annan användning finns, förra sommaren spelades beach-volley där.

En bilparkering på Rödbrotomten skulle försämra miljön i området och strida mot kommunens egna styrdokument; både översiktsplanen och parkeringsstrategin.

Parkeringen skulle öka närvaron av bilar och överlåta ytor som idag används av gående, cyklister och kollektivtrafikresenärer till biltrafiken. Översiktsplanen anger att en grundläggande utgångspunkt för samhällsplaneringen ska vara precis tvärtom. Biltrafikens utrymme ska minska till förmån för gående, cyklister och kollektivtrafik.

LÄS MER: Debatt: Miljöpartiet Falun: DT alltmer med i en koalition för civilisationens förintande

Överallt annars i samhället handlar debatten om att biltrafiken i städerna, inte minst "ensambilismen", och utsläppen av växthusgaser måste minska, av hänsyn till klimatet.

Cykelbanor och miljöerna för fotgängare måste förbättras och göras säkrare. Medvetenheten om allas ansvar för miljön måste öka.

LÄS MER: Replik: Jo, vi moderater är för en värld där alla arter kan leva - även människan

I det läget vill Falumoderaterna göra tvärtom, sända ut signaler om att det är "okej”att ta bilen till centrum. Det är häpnadsväckande! Motionen bör avslås.

Erik Eriksson,

Maj Ardesjö,

Richard Holmqvist,

Mats Wiklund

Kommunfullmäktigeledamöter för Miljöpartiet de gröna i Falun

LÄS MER: Replik: Förlåt till alla som - likt DT:s ledarredaktion - saknar humor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons