Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Moras BB var ett av Sveriges bästa - sedan nedläggningen arbetar jag i Norge

Jag skulle vilja att man tar och jämför vården som gavs på Moras BB med den som ges i dag på Faluns förlossningsavdelning vad gäller bland annat antal kejsarsnitt, användning av sugklockor och hur nöjda föräldrarna och personalen är. Det skriver Elisabeth Svensdotter, barnmorska som brukade arbeta på Moras BB.

Annons

Jordmor - eller banmorska som det också kallas - är världens äldsta yrke. Jordmor var i gamla tider en mycket stark och handlingskraftig kvinna. Hon kunde se varje födande kvinnas födslovånda. Hon kunde med enbart sina händer lösa många gånger kritiska och livshotande situationer för både mor och barn.

Att föda barn är inte sjukt om man är frisk. Norge ligger långt före Sverige vad gäller denna förståelse och uppdelning när det gäller barnafödande.

LÄS MER: DEBATT: Jo, vi är många som vill att Moras BB öppnar igen

En frisk mamma med hittills normal graviditet klassificeras där som "grön" och denna kvinna är så att säga jordmors ägodel - hennes yrkesområde och profession. Majoriteten av alla gravida i både Sverige och Norge är så kallade "gröna" mödrar och dessa blivande mödrar är jordmödrar experter på att övervaka, stötta och hjälpa.

Detta yrke får jag utöva tillfullo i mitt jobb som jordmor i Norge. Jag brukade även kunna göra det i Mora när förlossningsavdelningen där fortfarande var öppen. Avdelningen var jordmorsstyrd - det var just därför som kvinnor vallfärdade från hela Sverige för att få föda på just Moras BB. Vi såg varje kvinnas individuella behov att få en sådan positiv upplevelse som möjligt de få gånger i livet som hon föder sina barn.

Jag skulle vilja att man tar och jämför vården som gavs på Moras BB med den som ges i dag på Faluns förlossningsavdelning vad gäller antal kejsarsnitt, användning av sugklockor, mängden blödningar, amningsstatistik, hur nöjda föräldrarna och personalen är.

LÄS MER: Debatt: "Tillräcklig vård gick inte att ge på Moras BB"

Det är inte farligt att föda barn på små jordmorstyrda enheter om man som födande är "grön" utan det finns till och med studier som visar att "gröna" omföderskor löper en högre risk om de föder barn på stora förlossningskliniker än om de föder hemma.

Och vad beror då det på? Jo att förlossningsklinikerna i dag är så stora, att varje barnmorska har så många födande att hon inte hinner upptäcka när komplikationer uppkommer och att många av dessa komplikationer dessutom uppkommer eftersom förlossningsklinikerna är otrygga miljömässigt och saknar den trygga jordmor med hög närvaro som varje födande behöver och bör ha rätt till!

Varför ska Dalarna bara ha en förlossningsklinik, vi som har så långa avstånd? Hur säker blir vården med födslar i bil och ambulans? Hur säker är förlossningsvården i Falun när de plötsligt ska ta hand om 500 fler födslar där? Hinner barnmorskorna med? Känner sig föräldrarna trygga?

LÄS MER: Insändare: Mitt barnbarn hade inte överlevt utan BB i Mora

Varför inte noga dela upp de gravida så att de friska med en normal graviditet får föda på en trygg och säker födelsestuga likt i Norge? Detta har fungerat i Norge hur länge som helst och mödrarna får mycket god vård av välutbildade barnmorskor.

Moras BB var Sveriges bästa BB tillsammans med Ystad BB. Förstår ni varför jag älskade jobbet på Moras BB - och varför jag i dag arbetar i Norge?

Elisabeth Svensdotter, barnmorska som brukade arbeta på Moras BB men nu arbetar i Norge.

LÄS MER: Katarina fick 4 822 med i gruppen Bevara Mora BB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons