Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Moderaternas budgetförslag löser inte landsbygdens utmaningar

Annons

Den 31/10 besöker Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Mora och Orsa. Denna debattartikel är skriven inför detta besök:

Moderaterna har lagt sitt budgetförslag för 2018. Det svarar inte upp mot landsbygdens utmaningar. Marknadslösningar och uteblivna satsningar på välfärden är inte det som kommer att vända utvecklingen på svensk landsbygd.

Sverige har under många år glidit isär och klyftan har vuxit mellan stad och land och inom städer. Att vända utvecklingen tar tid men regeringen har tydligt lagt om kursen för såväl den ekonomiska politiken som landsbygdspolitiken.

Vi har nu den ekonomiska styrkan att kunna ta tag i samhällsproblemen mer kraftfullt. Regeringen använder en stor del av styrkan i ekonomin för att Sverige ska hålla ihop. Vi lägger pengar på den svenska modellen, inte minst med omfattande investeringar i välfärden och särskilda landsbygdsatsningar i budgetpropositionen för 2018.

Moderaterna väljer än en gång bort politiken för att hålla ihop vårt land. De vill återinföra en orättvis beskattning mellan pensionärer och löntagare redan nästa år. De vill spara in 3,7 miljarder på landsbygden de kommande tre åren och inte göra de satsningar som behövs.

Moderaternas budgetförslag för 2018 visar också på en övertro på att marknaden och stora skattesänkningar ska hindra Sverige från att dras isär. Men detta är helt fel väg att gå.

Därför satsar vi Socialdemokrater på bland annat: fler jobb och högre tillväxt i hela landet genom en stor utbyggnad av antalet utbildningsplatser, ökat stöd för enmansföretag som gör sin första anställning, en livsmedelsstrategi för fler jobb i livsmedelskedjan, enklare anställningsstöd för nyanlända och andra arbetssökande och så kallade gröna jobb.

Vi gör det lättare att bo i hela landet med en bostadspolitik som gör att det byggs historiskt många bostäder, vi förstärker också kollektivtrafiken och vägunderhållet på landsbygden och ger stöd för att driva lanthandel och nya statliga servicekontor i hela landet.

Bara under 2018 så stärker regeringen landsting och kommuner i hela landet med ytterligare omkring elva miljarder kronor.

För vår regering är det självklart att människor ska kunna bo, jobba och driva företag i alla delar av landet. Då måste människor också kunna bo där under rimliga förutsättningar. Vår regering är tydlig – hela landet ska leva och utvecklas. Inte bara storstäder och höginkomsttagare!

Sven-Erik Bucht, (S), landsbygdsminister

Marie Olsson (S), riksdagsledamot från Orsa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons