Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Moderaterna: Nazister som sprutar grön rök på barnfamiljer hör inte hemma i vårt samhälle

Annons

Migrationsfrågan är en av vår tids viktigaste frågor!

”Det var lite oväntat att höra att du är Moderatpolitiker, du som var så engagerad med att hjälpa flyktingar under flyktingkrisen”, sa en person till mig för en tid sedan. Men i min värld är det en självklarhet att hjälpa till och engagera sig när man kan. Organisationen ”Dalarna hjälper – människor på flykt”, bildades för drygt två år sedan och kanaliserade då dalfolkets stora engagemang för att hjälpa flyktingar. Flera resor genomfördes för att hjälpa flyktingar med principen från människa till människa. Och jag tvekar inte att göra det igen.

Flera kommuner i Dalarna har tagit ett stort ansvar för att flyktingmottagandet ska fungera, vilket inneburit stora utmaningar. Nu är det viktigt att vi påskyndar integrationsprocessen. Att vi inför integrationsplikt, med bland annat obligatorisk samhällsinformation och studier i svenska, samt bidragstak så att det alltid lönar sig att arbeta, ser vi Moderater som en viktig del i integrationsprocessen.Det måste löna sig att ställa väckarklockan, göra i ordning matlådan och gå till jobbet. Att nyanlända kommer i arbete så fort som möjligt är mycket viktigt då vi behöver vara fler personer som arbetar och bidrar till välfärdssamhället. Vi måste ta till vara människors vilja och förmåga att arbeta samt deras kompetens. Att bryta utanförskapet och se till att fler jobb skapas är avgörande för att Sverige ska fungera för alla, kunna växa och fortsätta vara starkt framöver.

Om våra nyanlända tillåts leva på bidrag i ett kravlöst samhälle så kommer missnöje att spridas och detta göder polariseringen i samhället. Vi ser det just nu växa i södra Dalarna där  våldsbejakandeantisemitiska och förintelseförnekande krafter agerar.

Ett demokratiskt samhälle med mänskliga rättigheter ser asylrätten som självklar. Sedan kommer en rättvis prövning om asylskäl finns. Finns de så måste samhället och individen kraftsamlas för en integration. Om inte asylskäl finns så skall personen snarast återvända.

Man har rätt att ha uppfattningar om migrationspolitiken. Men i ett tolerant samhälle finns det inte plats för främlingshat, antisemitism och rasism. För drygt två år sedan gick Dalarna man ur huse för att hjälpa flyktingar. Nu är det dags att stå upp för Ludvika.

Extrema högerkrafter försöker rekrytera elever på skolgårdar i Ludvika och sprutar grön rök på barnfamiljer som manifesterar för allas lika värde i Falun. Det är inte värdigt vårt samhälle. 

Historielösheten är en grogrund för rekrytering till extremgrupper som förnekar historiska fakta. Nu är det viktigare än någonsin att våra barn och ungdomar får lära sig vår historia. Lärarna har här ett stort ansvar att bekämpa okunskap.

Föräldrarna har ett stort ansvar för att förse våra barn med normer och värderingar. Nazi-propaganda får inte förekomma på skolor - heder till lärare och rektorer som står upp mot dessa krafter! Vi har alla ett ansvar att stå upp för det demokratiska samhället, som måste förvaras varje dag!

Alla demokrater och demokratiska partier måste i förening motverka dessa antisemitistiska strömningar och våldsbejakande krafter. Som medborgare och politiker måste vi göra allt för att påverka att vårt samhälle utvecklas i rätt riktning - för mångfald och för allas lika värde. Låt inte historielösheten spridas i Dalarna!  

Catharina Enhörning (M), Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons