Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Miljöpartiet: Förslagen från Kommissionen för jämlik hälsa måste få effekt i alla budgetförslag #jämställdhetsvalet

Annons

1.        Kvinnor har i genomsnitt 30 procent lägre pensioner än män. Vad vill ert parti göra för att höja kvinnors pensioner? Miljöpartiet vill analysera och rekonstruera systemet med premiepensioner så det är långsiktigt hållbart och främjar jämställdhet och jämlikhet.

  

2.      Betydligt fler män än kvinnor sitter på maktpositioner i Sverige i dag. Är det ett problem och vad vill i så fall ert parti göra åt det? Jämställdhet är en självklar del av Miljöpartiets politiska program. Vi är för kvotering i börsbolag och offentliga bolag. På samma vis arbetar vi för jämställdhet ute i samhället. Likalönsprincipen är självklar.

Pojkar och flickor skall ha samma förutsättningar och möjligheter under sin uppväxttid. Vi vill ständigt bevaka de strukturer som gör att kvinnor ofta får en andrahandsposition i samhället.

 

3.      Mäns våld mot kvinnor beräknas kosta samhället cirka 13 miljarder per år. Hur ska ert parti minimera mäns våld mot kvinnor?

En av de absolut värsta effekterna av det ojämställda samhället är våld och hot mot kvinnor. Mer behöver göras för att förebygga våld. Vi har nu infört en samtyckesregel i sexualbrottslagen och arbetet fortsätter för att förverkliga en samtyckeskultur. 

Vi har stärkt stödet till kvinnojourer som stödjer de kvinnor som drabbats av våld. Sex- och samlevnadsundervisningen behöver hålla hög kvalitet i hela landet.

 

4.      Den psykiska ohälsan är i dag mycket högre hos kvinnor. Vad vill ert parti göra för att förbättra kvinnors psykiska hälsa?

Vården måste aktivt och strukturerat arbeta för att minska den ojämlika ohälsan. Det är viktigt att vi specifikt vågar arbeta med att minska ohälsan där den är som störst.

Kommissionen för jämlik hälsa har lagt förslag på hur den ojämlika hälsan kan minska över en generation. Detta måste få genomslag i alla budgetförslag.

Det är tydligt att både kvinnor och män skulle nå en förbättrad psykisk hälsa utan de normer och förväntningar som ger flickor och kvinnor högre krav på prestation.

Miljöpartiet Falun genom Maj Ardesjö, ordförande och gruppledare för MP Falun

LÄS DE ÖVRIGA PARTIERNAS SVAR PÅ FRÅGORNA:

Sverigedemokraterna: Grattis på kvinnodagen – invandringen av män måste kraftigt minskas #jämställdhetsvalet

Vänsterpartiet: Förbjud vinster i välfärden så stärker vi kvinnors ledarskap #jämställdhetsvalet

Centerpartiet: Genusvetenskapen måste stärkas hos dem som fördelar investeringsstöd – och pornografin i skolan begränsas #jämställdhetsvalet

Liberalerna: Möjliggör för föräldrar att vara hemma kortare tid med högre ersättning #jämställdhetsvalet

Socialdemokraterna: Återinför lönekartläggningar och inspireras av våra varvade listor #jämställdhetsvalet

Kristdemokraterna: Ge heltid till alla – och självförsvarskurser i förebyggande syfte #jämställdhetsvalet

Moderaterna: Ge stöd till de män som vill ändra sitt beteende – och öka tillsynen av statliga arbetsgivare #jämställdhetsvalet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons