Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Med S-MP-regeringen har politiken lagts om så att klyftan mellan stad och land ska slutas

Annons

Sverige ska hålla ihop. Under lång tid har landsbygderna i Sverige försummats. Så kan det inte fortsätta.

När den nya regeringen tillträdde 2014 la den om politiken. Vi socialdemokrater vill utveckla den svenska modellen och öka tryggheten i hela landet. Klyftan mellan land och stad ska slutas.

Regeringen har målmedvetet drivit en politik för att förbättra villkoren att bo, leva, arbeta och driva företag i hela Sverige. Några exempel är mångmiljardsatsningarna på bredband, på service på landsbygden, på ökad statlig närvaro, på lärcentra, på livsmedelsstrategin och på lanthandel.

Men mycket finns kvar att göra. Nu är det dags för nästa steg i kursomläggningen för landsbygden – landsbygdspropositionen. Det innebär att politiken inte kan återgå till att ignorera landsbygden.

Landsbygdspropositionen går vidare med merparten av landsbygdskommitténs förslag. Vissa förslag har redan förverkligats och andra kommer beslutas under våren. För de förslag som kostar pengar har regeringen avsatt 1,5 miljarder 2019 och 2020, därefter 400 miljoner kronor årligen.

I Svenskt Näringslivs rapporter Företagsamheten och Rekryteringenkäten finns fler områden där Dalarna kan bli bättre. Andelen företagsamma personer i länet ökar men företagen har svårt att rekrytera personal och rätt kompetens.

Vi vill att hela Dalarna ska fortsätta att utvecklas med ett växande företagande och bättre service och välfärd. Därför är en sammanhållen politik för landsbygden central.

I propositionen pekas fler områden där Dalarna ska förbättras. Kraftsamlingen för förbättrad digitaliseringen hos företag på landsbygden fortsätter. Finansieringsmöjligheterna för landsbygdsföretag förstärks. Samhället ska stötta innovation. Företag på landsbygden ska, om de vill, få hjälp med att utveckla sina idéer och ta del av ny kunskap.

Kompetensförsörjningen måste lösas i Dalarna. Svenskt näringslivs rapporter visar på stora behov. Vi vill skapa ett nytt industriråd för att säkra kompetensförsörjningen i Dalarnas industri. Vi vill att både gymnasium, yrkeshögskola och Högskolan Dalarna ska växa. Vi vill öka möjligheterna till distansutbildning och se över frågan om avskrivning av studielån för de som flyttar och arbetar på landsbygden.

Vi kommer inte lösa detta på en mandatperiod, inte på två, kanske inte ens på tre, det kommer att ta tid. Men vi har lagt om kursen och vi är definitivt inte färdiga, men riktningen är tydlig; nu ska klyftan mellan olika delar av landet slutas. Det är viktigt för ett land som håller ihop.

 

Patrik Engström (S), riksdagsledamot Avesta

Marie Olsson (S), riksdagsledamot Orsa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons